Zero waste winkelen doe je zo!

Biologisch shoppen, oftewel zero waste winkelen, veel mensen willen het wel maar weten niet precies hoe. Kleine veranderingen in je dagelijkse doen kunnen een grote impact maken. Wat is zero waste winkelen precies? En hoe lever jij een positieve bijdrage met een switch in je shopgedrag?

Wat is zero waste?

wat is zero waste winkelen

Zero waste is de Engelse term voor geen verspilling. Dit soort producten hebben geen verpakking van wegwerpafval. Verpakkingsmaterialen, zoals plastic zijn schadelijk voor het milieu. Ze worden eenmalig gebruikt en belanden vervolgens op de vuilnisbelt of in zee. Zero waste reduceert de afvalberg die we produceren.

Zero waste winkelen

Zero waste winkel klinkt ingewikkeld. Veel etenswaren in de supermarkt zijn verpakt in plastic, maar niet alles! 

  • Producten op de versafdeling bijvoorbeeld. Veel supermarkten bieden tegenwoordig de mogelijkheid om die niet in een plastic, maar een papieren zakje mee te nemen. 
  • Drinkflessen zijn er ook van glas en op de plastic flessen zit statiegeld, ook op kleine drinkflesjes, dus die lever je in voor recycling.
  • Er zijn daarnaast veel producten met een verpakking van karton, blik en glas. Dit zijn grondstoffen die gemakkelijker te recyclen zijn en dus ook beter voor de natuur.

Duurzaam online shoppen

Duurzaam shoppen

Online is het aanbod voor zero waste winkelen nog breder. Op Google is elk product en elke verpakking die je zoekt te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van plasticvrij douchen, elektrisch verwarmen en duurzaam slapen?

Kleding is er ook steeds vaker in een eco-variant. Van organisch katoen en/of gerecycled. En wist je dat er zelfs sportkleding van gerecycled plastic bestaat. En vegan schoenen!

Hetzelfde geldt voor beautyproducten. Die zijn er tegenwoordig niet alleen zero waste, maar ook dierproef- en palmolievrij en zonder SSL en andere schadelijke fosfaten. Bekende merken als Weleda en Therme hebben vegan varianten en er zijn ook beautymerken die zich volledig op zero waste winkelen richten: Boho Green Make-Up bijvoorbeeld.

Leestip: Duurzaam wonen? 8 tips voor een eco lifestyle in huis

Waarom zero waste winkelen?

De grootste reden om vandaag nog te beginnen met zero waste winkelen is het wereldwijde plasticprobleem. De vervuiling in onze oceanen is enorm en wordt ook wel de plastic soep genoemd. Op dit moment drijft er naar schatting zo’n 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in zee en hier komt dagelijks tussen de 5 en 13 miljoen ton bij. Dit zijn 11 olympische zwembaden gevuld met plastic per uur!

We kunnen dit probleem alleen oplossen door het gebruik van plastic drastisch te minderen. Waarom zou je elke maand een shampoofles in de prullenbak gooien als je het ook in zeepvorm kunt kopen, in een biologisch afbreekbare verpakking? En waarom zou je bij elk winkelbezoek een plastic tasje kopen als je ook een stoffen tas van thuis mee kunt nemen? Het zijn allemaal kleine dingen, waarmee je een grote impact maakt.

Daarnaast helpt zero waste winkelen je natuurlijk ook om thuis minder afval te produceren. Geen overvolle pedaalemmer in de keuken meer of een uitpuilende prullenbak in de badkamer. Dat scheelt in vieze luchtjes en in de de kosten die je jaarlijks betaalt voor de gemeentelijke afvalstoffenheffing.

Bomen planten met je zoekopdracht

Duurzaam Google

In plaats van Google, kun je ook Ecosia gebruiken om je shopping spree nóg duurzamer te maken. Dit is een milieuvriendelijke zoekmachine. Het geld dat wordt verdiend met online searches wordt gebruikt om wereldwijd bomen te planten. Zo werk je tijdens het winkelen aan een betere wereld!

De bomen worden geplant in gebieden waar ze het hardst nodig zijn zoals Zuid-Amerika, Afrika en Indonesië. Ze komen mens, milieu en lokale economieën ten goede. Bovenaan de website loopt een teller, die aangeeft hoeveel er al zijn geplant. Inmiddels staat die op bijna 150.000 bomen. 

De servers die het bedrijf gebruikt om voor jou op zoek te gaan zijn ook groen. Ze draaien op 100% hernieuwbare energie. En ben je benieuwd welke GROTE gevolgen jouw ᴷᴸᴱᴵᴺᴱ zoekopdracht heeft? Op de site worden maandelijks financiële verslagen gepubliceerd, waarin je precies terug leest waar de winst van jouw zoekopdracht naartoe is gegaan.

5 praktische tips voor thuis

  1. Producten worden vaak verstuurd in plastic, check of de webshop waar je winkelt biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal gebruikt.
  2. Gooi kleding in speciale kledingbakken of doe aan hergebruik. Gebruik de stof bijvoorbeeld voor een leuk kussentje op de bank of als inpakpapier voor kadootjes.
  3. Blik is goed te recyclen en bovendien kun je er thuis ook een nieuwe bestemming voor bedenken. Maak er een hippe pennenbak van, een opberger voor in de keuken of een vaasje.
  4. Kleine plastic wegwerpproducten zijn onnodig, er zijn prima alternatieven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wattenstaafjes, rietjes en plastic borden en bekertjes.
  5. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: neem je eigen tasje mee als je gaat winkelen!