Het is winter en dat betekent dat we ons goed moeten kleden tegen de kou en ons lichaam een vitamineboost moeten geven. Met gezond eten bouw je weerstand op en dat kunnen we in het najaar goed gebruiken. Wij hebben 6 simpele recepten voor je verzameld waarmee je heerlijke wintergerechten op tafel zet, goed voor je lijf en een traktatie voor je smaakpapillen!
1. Groentesoep met rundvlees en champignons
Groentensoep is een perfecte winterkost, boordevol voedingswaarden. Door rundvlees en champignons toe te voegen, tover je hem om in een echte wintermaaltijd. Dit recept van www.foodiez.co.nl bevat slechts 669 calorieën per portie en veel eiwitten, waarmee je gezond de winter doorkomt. In de soep zitten tomatenblokjes, wortel, verse spinazie, ui, aardappelen, bleekselderij, knoflook, worcestershiresaus, champignons, een donker bier en rundvlees.
2. Een wintergerecht met goulash
Goulash is een gerecht uit de Hongaarse keuken. Doordat het in Hongarije ‘s winters behoorlijk kan afkoelen, weten de chefs hier als geen ander hoe ze hun gasten een gezonde maaltijd voor kunnen schotelen. Goulash is officieel de naam van een soep met paprika, tomaat en rundvlees. Het stoofgerecht dat we in Nederland kennen heet in Hongarije Pörkölt. Het bevat paprika, tomaat en vlees. Voor een kleine twist kun je het ook serveren met gnocchi, gekookte boekweit of met Frankfurter knakworstjes en spek (voor een extra winterse bite).
3. Maak je eigen stamppotcreatie
Wist je dat ze in Amsterdam een stamppot serveren waarvoor je €1.200,- betaalt? Die is dan weliswaar voor meerdere personen en voorzien van luxe truffels, maar zelf bereiden is stukken goedkoper en met ons recept minstens zo lekker. Voor een stamppot is eigenlijk niets te gek. Kies je favoriete ingrediënten en stamp ze tot een gezonde mix. In onze winteregerchten top 6 bevelen wij knolgroenten aan, zoals knolselderij en pastinaak. Die zijn lekker en gezond! En natuurlijk mogen ook de spekjes en worst niet ontbreken of eventueel een vegetarische variant.
4. Een winterse erwtensoep
Net zoals met stamppot, kun je ook met erwtensoep volop experimenteren. Gebruik bijvoorbeeld gele spliterwten in je soep, in plaats van groene en vervang de rookworst voor merguez. Zo wordt je erwtensoep met een kleine aanpassing opeens een topgerecht uit de Marokkaanse keuken. Ook chorizo en linzen kunnen worden toegevoegd voor een kleine variatie. Die maken je soep meer Spaans. Wil je juist minderen met vlees? Erwtensoep is perfect als veganistisch gerecht. Voeg wel iets gerookts toe, zoals gerookte tofu of een veganistische worst, anders mis je die rooksmaak die de soep zo kenmerkend maakt. Wil je hem extra smeuïg serveren? Leg dan een snee brood onder in de pan voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt.
5. Patat met stoofvlees
Peperkoek, vlees en bier? Het klinkt als een bizarre mix, maar het zijn de basisingrediënten van stoofvlees zoals onze Vlaamse zuiderburen het bereiden. In België is patat met stoofvlees een nationaal gerecht en 1 van de beste traktaties die je kunt krijgen. Zelf stoofvlees maken is niet zo moeilijk. Je moet vooral veel tijd en geduld hebben, want het vlees heeft een paar uur nodig om boterzacht te worden.
Leestip: Recept: tagliatelle met champignons en kaas
6. Wintergerechten uit de oven
Niets is zo makkelijk én gezond als een heerlijke ovenschotel. Verwarm je maag met gerechten met aardappelpuree, groenten, vlees en kaas. Van lasagne tot Griekse Moussaka: eten uit de oven is ideaal in de winter. Ovenschotels zijn namelijk een manier om gerechten door en door warm te serveren. De beste ovenschotels zijn gemaakt met meerdere lagen en zijn niet waterig. Gaar daarom de gerechten zoveel mogelijk voor. Als je denkt dat paprika en courgette in de oven lekker gaar worden tussen een paar lagen aardappelpuree, dan kom je vaak bedrogen uit. Door ze eerst even voor te bakken, haal je het vocht uit deze groenten en zorg je ervoor dat de ovenschotel goed en gelijkmatig kan garen.