Werken met jongeren? 5 tips!

Jongeren hebben zo hun eigen manier van leven en communiceren en die verandert van generatie op generatie. Vroeger waren dingen gaaf, cool en tof. Nu zijn ze lit, chrunch en kapot erg. Hoe zorg je ervoor dat je als leerkracht, jeugdwerker of vrijwilliger met je tijd meegaat en jongeren inspireert, motiveert en betrekt? 5 tips voor werken met jongeren.

1. Begrijp hun leefwereld

Jongeren zijn constant in beweging. Social media, trends en hun persoonlijke ontwikkeling spelen een grote rol in hun dagelijks leven, daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er speelt op die kanalen. Dit betekent niet dat je zelf alle TikTok-dansjes moet kennen, maar dat je oprechte interesse toont. Door je open te stellen, is het voor jongeren makkelijker om jou te vertrouwen en andersom.

Leestip: Instagram jongerenmarketing – Deze story is lit

2. Werken met jongeren is ook luisteren!

Jongeren hebben baat bij de bekende rust en regelmaat, maar je moet ze ook de ruimte geven om zichzelf te kunnen zijn. Spreek duidelijke regels af, vertel je verwachtingen maar wees ook flexibel om je aanpak bij te schaven als uit de praktijk blijkt dat dit nodig is. Soms doet een luisterend oor veel meer dan een strakke planning! Je bent vaak in het begin op zoek naar de juiste balans, maar oefeing baart kunst!

3. Creatieve werkvormen

Niemand houdt van saaie lessen of eindeloze monologen, zeker jongeren niet! Ze hebben een korte spanningsboog en moeten echt geboeid zijn om hun aandacht erbij te houden. Probeer met interactie voldoende afwisseling te brengen in je aanpak. Denk aan spelletjes, rollenspellen of creatieve activiteiten zoals knutselen. En dan bedoelen we uiteraard niet vouwen en punniken, zoals je in groep 3 deed, maar creatieve expressie. Zo wordt het niet alleen leuker, maar help je jongeren ook om hun creatieve talenten te ontdekken.

Knutselen

4. Professionele tools voor jongerenwerkers

Als je veel met jongeren werkt, is het verstandig om je kennis en vaardigheden up to date te houden. Organisaties zoals Pimento bieden methodes aan, die zich specifiek richten op werken met jongeren. Dit soort tools kunnen je helpen om beter in te spelen op hun leefwereld en om sterker in je schoenen te staan in lastige situaties.

5. Geef jongeren een stem

Jongeren gaan snel de barricade op voor hun rechten. Ze zitten nog vol dromen, passie en vuur en willen zich hierin gehoord en begrepen voelen. Werk je met jongeren? Dan zul je dit waarschijnlijk wel herkennen! Wil je het samen maken? Dan zul je jongen moeten betrekken bij beslissingen, groot en klein, en hen de kans geven om mee te denken. Op die manier voelen zij zich gehoord en kom jij tot een hoop nieuwe, creatieve ideeën.