Wanneer schakel je een letselschade advocaat in?

Je hebt een ongeluk gehad en nu je van de eerste schrik bekomen bent, vraag je jezelf af of het slim is om een letselschade advocaat in te schakelen. Wat komt er allemaal op je af in zo’n geval? Bij welke schade schakel je een expert in? En wat is het beste moment om een letseladvocaat te bellen? Alles wat je moet weten!

Een letseladvocaat bij persoonlijk letsel

Heb je letsel opgelopen bij een ongeluk? Dan zit je niet alleen met de emotionele schade, maar ook met het kostenplaatje voor de materiële schade. En dat brengt kosten met zich mee. Kosten die behoorlijk in de papieren kunnen lopen en waar je niet om hebt gevraagd! Kosten die in eerste instantie minder zichtbaar zijn dan een kapotte brommer of een auto die total loss is. Aarzel bij persoonlijk letsel niet om een advocaat in te schakelen. Hij of zij kan jou als geen ander vertellen wat je moet doen en misschien nog wel belangrijker: wat je vooral NIET moet doen.

De kosten

Een eerste gesprek met een letselschade expert is altijd gratis. Wordt de tegenpartij door de rechter verantwoordelijk gehouden voor het ongeval en hiervoor veroordeeld, dan wordt de schade op hem of haar verhaald en hoef je helemaal geen advocaatkosten te betalen. Is het niet helemaal duidelijk wie de veroorzaker is, dan wordt de verantwoording – en hiermee ook de kosten – evenredig verdeeld. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je deels aansprakelijk wordt gehouden door roekeloos of nalatig gedrag. De verdeling hoeft niet altijd evenredig te zijn. Een rechter kan bijvoorbeeld ook bepalen dat je voor 20 procent aansprakelijk bent en voor 80 procent niet. In dat geval betaal je dus zelf ook 20% van de advocaat.

Een goedwillende veroorzaker

Heeft de veroorzaker (of zijn verzekering) te kennen gegeven een ruim bedrag te willen vergoeden voor de letselschade die je opgelopen hebt? Dat is erg fijn, maar  bedenk wel dat de medische en alle bijkomende kosten vaak torenhoog zijn. De ervaring leert dat men er dan toch vaak bij inschiet qua kosten. Dat kan ook de achterliggende gedachte van de tegenpartij zijn: er relatief goedkoper vanaf komen. Beter niet doen dus en gewoon alles keurig afhandelen met een schade expert. Een letselschade advocaat zal ervoor zorgen dat alles keurig geregeld wordt en dat de kosten zo goed mogelijk gedekt zijn. Teken dan ook nog geen overeenkomsten met de tegenpartij, maar schakel zo snel mogelijk jouw rechtshulp in. Als je eenmaal hebt getekend, kun je niet zoveel meer beginnen.

Foto: Tingey Injury Law Firm