Waarom zwemmen in de winter gezond is!

Je ziet het steeds meer voorbijkomen op Instagram: mensen die hun dag beginnen met een frisse duik. Ook in de winter, of misschien wel juist in de winter. Dit is namelijk super gezond! In koud water maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan, waardoor je beter beschermd bent tegen virussen en infecties. We hebben deze én alle andere benefits van zwemmen in de winter voor je op een rij gezet en helpen je aan de juiste tips en tools.

Zwemmen in de winter

Zwemmen in de winter is hot! Nou ja, niet letterlijk, maar steeds meer mensen raken overtuigd van de helende werking en beginnen hun dag met een duik in koud water. Menig influencer heeft een zwemschema opgesteld en post  video’s op Instagram of YouTube waarin we zien hoe hij/zij ‘s morgens rillend als een rietje uit het water stapt. Het is even wennen, maar na een paar minuten ben je er doorheen en na een week dagelijks duiken in koud water, heb je de smaak aardig te pakken en raakt je lichaam steeds meer gewend aan de winterse temperaturen. 

Benefits voor je gezondheid

Kou maakt je immuunsysteem sterker. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat blootstelling aan koud water zorgt voor een sterker immuunsysteem. Dit komt o.a. doordat je lichaam in koud water meer witte bloedcellen aanmaakt. Die beschermen je tegen infecties en virussen, zoals de griep. Daarnaast is het ook goed voor je bloedsomloop. Koude prikkels zorgen ervoor dat je lichaam zichzelf wil opwarmen, waardoor je bloed sneller gaat stromen en door vitale organen wordt gepompt. Bijkomend voordeel hiervan is dat je zo ook meer calorieën verbrandt en dus alvast kunt werken aan je bikini body voor de zomer. Verder is zwemmen in de winter ook goed voor je mindset. Je gaat over je grenzen heen en elke keer dat je het koude water trotseert voelt als een persoonlijke overwinning.

Zwemmen in open water of in eigen tuin?

Waarom zwemmen in de winter gezond is

Veel winterzwemmers trekken naar een meer in hun omgeving of nemen een ijskoude duik in zee. Dat kan op zich prima, maar het is niet ideaal. Zo kan het water in het najaar, naast koud, ook behoorlijk wild en gevaarlijk zijn. Bovendien zijn er in de winter weinig andere mensen die alarm kunnen slaan of in actie komen als je in nood bent. Het grote gevaar bij buiten zwemmen in de winter is dat je kramp kunt krijgen en niet meer in staat bent om te zwemmen. Ga dus nooit alleen! Een zwembad in eigen tuin biedt uitkomst. Dit is veilig en kost je ook geen reistijd, je plonst zo van je bed naar je bad! 

Bij Zwembadgigant koop je zwembaden in elke soort en maat. Opzetzwembaden worden het meest verkocht voor eigen gebruik. Dit zijn bovengrondse zwembaden, waarvoor geen gat nodig is en die je gemakkelijk opzet en afbreekt. In de tuin heb je volledige privacy…en kun je gemakkelijk mooie filmpjes maken voor je Insta posts 😉 En bijkomend voordeel: als je uitgezwommen bent, ren je snel naar binnen voor een warme kop thee of chocolademelk!

Leestip: Herenmode: musthaves voor je wintergarderobe!

Koud douchen

Wil je vast wennen aan je voornemen om te gaan zwemmen in de winter? Dan kun je beginnen met koud douchen. Dit heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als zwemmen in de winter en is een goede voorbereiding voor ‘het echte werk’. Vind je het lastig om je lichaam bloot te stellen aan het koude water? Begin dan met lauw water en draai de warmwaterknop steeds verder terug.