De wind en zon als energieleveranciers? In de strijd voor een groenere toekomst winnen natuurlijke energiebronnen steeds meer terrein. Hoe wordt groene stroom opgewekt? Wat zijn de voordelen voor mens en milieu? En waarom is wind- en zonne-energie de toekomst? Wij leggen het je haarfijn uit.
Hoe werkt wind- en zonne-energie?
Als wij, onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en de generaties die volgen nog lang en gelukkig van onze aardbol willen genieten, moeten we het leefbaar houden. Door meer duurzame energie te gebruiken kunnen we de opwarming van de aarde inperken. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: met wind- en met zonne-energie.
Windenergie
Windenergie is de elektrische energie die een windturbine of windmolen opwekt. Het gaat meestal om grote windturbines die je langs de snelwegen en in weilanden ziet staan. Er bestaan ook kleinere windturbines voor particulier gebruik, maar die zijn alleen zinvol als de lokale windkracht hoog genoeg is. Dat is het geval als er in de omgeving van je huis weinig tot geen andere huizen, heuvels of bomen staan, zodat de molens zoveel mogelijk wind kunnen ‘vangen’.
Voor grotere windturbines is altijd een omgevingsvergunning nodig. Om die te krijgen test de gemeente de visuele impact, de geluidsnormen en de voorschriften voor ruimtelijke ordening. Pas als die allemaal aan de voorwaarden voldoen, kunnen de windmolens geplaatst worden.
Zonne-energie
De zon is een grote bruisende vuurbal, boordevol energie die we kunnen gebruiken. Jaarlijks straalt er 9.000 keer zoveel zonne-energie op de aarde als dat we met z’n allen over de hele wereld aan stroom verbruiken. Door zonnepanelen te installeren, kunnen we die energie omzetten in elektriciteit. Steeds meer particulieren laten zonne-panelen installeren. Door zelf stroom op te wekken, bespaar je kosten en verdienen de panelen zichzelf terug. In de zomer haal je hier het hoogste rendement uit.
Leestip: Is elektrisch verwarmen goedkoper dan stoken op gas?
Wind- en zonne-energie: de perfecte klimaatcombi
Wind- en zonne-energie zijn de toekomst, omdat ze perfect kunnen samenwerken. In de zomer doet de zon volop zijn best voor je, in het najaar is de wind harder aan het werk. Door die twee duurzame energiebronnen te combineren krijg je een voortdurende natuurlijke energievoorziening.
Hoe gaat die samenwerking tussen wind en zon dan precies in zijn werk? Windmolenparken nemen veel ruimte in. Door zonnepanelen tussen de windmolens te plaatsen wordt die ruimte goed benut. Bovendien kunnen beide duurzame energiebronnen op dezelfde netaansluiting worden aangesloten.
De zon en de wind wekken het hele jaar door optimaal energie op, waardoor efficiënt gebruik wordt gemaakt van de aansluiting. En dat drukt op haar beurt de installatiekosten, win-win! Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van gigantische batterijen als opslagplaatsen, waarin de overtollige energie wordt opgeslagen om later te gebruiken. Op die manier worden de grote pieken en dalen in de energievoorziening nog verder afgevlakt. Het resultaat? Een beter rendement en een steeds hogere CO2-besparing.
De voordelen van windenergie
- Windenergie wordt op een natuurlijke manier opgewekt, er komt geen CO2 vrij bij de productie.
- Windenergie kan nooit op raken. Het komt uit een natuurlijke bron die onuitputtelijk is en dus ook altijd voor handen is. Hoe vaker en hoe harder het waait, hoe beter want dan kan er extra windenergie opgeslagen worden voor later gebruik.
- Windmolens kunnen overal worden geplaatst, al moet je wel rekening houden met de visuele impact, de geluidsnormen en de voorschriften voor ruimtelijke ordening.
- Windenergie is een van de goedkoopste en makkelijkste vormen van energie opwekken, aangezien je alleen de wind nodig hebt.
De nadelen van windenergie
- Omdat het niet altijd even hard waait, is de energieopbrengst van windmolens moeilijk in te schatten. Met weinig wind, leveren ze weinig energie op. Nieuwe modellen zijn hierop aangepast en kunnen beter doseren.
- Windmolens verstoren het uitzicht. Doordat er andere objecten in het landschap staan, wordt de natuurlijke horizon verstoort en krijg je een ander, minder fraai en minder natuurlijk uitzicht.
- Windmolens produceren veel geluid en kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Om die reden moet een molen minimaal 4 keer de mastlengte van bebouwing afstaan.
- Hoewel windenergie super duurzaam is, komt er bij de opbouw van een windmolen wel CO2 vrij. Gelukkig haalt hij dit snel weer in. Binnen 3 tot 6 maanden wekt een windmolen al evenveel energie op als wat er nodig is voor de opbouw, het onderhoud en de afbraak.
De voordelen van zonne-energie
- Een van de grootste voordelen van zonne-energie is dat het duurzame energie is, waarbij de zon dienst doet als onuitputtelijke bron. Je spreekt geen fosiele grondstoffen aan. Zo breng je dus veel minder schade toe aan het milieu.
- Alle energie die van zonnepanelen komt, is voor eigen gebruik, waardoor je hiervoor geen contract meer nodig hebt bij de netbeheerder. Zo bespaar je heel wat maandelijkse kosten. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je deze terug via de salderingsregeling. De stroom die je zonnepanelen terugleveren wordt dan afgetrokken van je verbruik.
- Door zonnepanelen op je dak te laten installeren stijgt de waarde van je woning. Het zorgt namelijk voor een beter energielabel, waarmee de toekomstige eigenaar verzekerd is van lagere maandlasten.
De nadelen van zonne-energie
- Zonnepanelen leveren na verloop van tijd dan pas geld op. De opstartkosten (de installatiekosten) zijn best hoog. Gemiddeld verdien je deze investering na 7 jaar terug.
- De panelen kunnen niet altijd uit het zicht worden geplaatst en zijn soms duidelijk zichtbaar op je dak. Sommige mensen vinden dit niet mooi.
- Zonnepanelen hebben jaarlijks onderhoud nodig. Laat dit door een gespecialiseerd bedrijf doen, dan gaan ze langer mee. Hier zijn kosten aan verbonden.
Windenergie vs. zonne-energie
Als we deze twee krachtige en duurzame energiebronnen lijnrecht tegenover zetten, wie wint dan de battle of the fittest? Kies je voor zonnepanelen of windmolens? Het antwoord is: beiden will do the job!
Om naar een volledig duurzame energievoorziening te gaan, kies je voor de slimme combinatie van windmolens en zonnepanelen. Ze hebben elk hun eigen piekmaanden en vullen elkaar daarom perfect aan. In de winter draaien de windmolens letterlijk op volle toeren en in de zomer nemen de zonnepanelen het over. Zo heb je het hele jaar door groene stroom.