Verzekerd van een goede autoverzekering? Dit moet je weten!

Het afsluiten van een autoverzekering is verplicht in Nederland. Er zijn diverse polissen, met elk hun eigen voorwaarden. Hoe kies je een autoverzekering? Waar ben je precies tegen verzekerd? Waar moet je op letten bij het afsluiten? En welke zaken kun je als autobezitter nog meer verzekeren? Alles wat je moet weten!

Waarom is een autoverzekering verplicht?

Een autoverzekering is gelukkig verplicht gesteld. Hoezo gelukkig? Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje, maar bij ongelukken in het verkeer kan het snel in de papieren lopen. Doordat iedereen verzekerd is, zal de schade gegarandeerd betaald worden. Hierdoor kunnen er geen situaties ontstaan waarbij de schuldige in gebreke blijft en de tegenpartij, geheel buiten zijn schuld om, met een enorme schadepost blijft zitten.

Hoe kies je de juiste autoverzekering?

Vrijwel elke verzekeraar biedt de mogelijkheid om een autoverzekering af te sluiten. Het kiezen van een autoverzekering kan nog best een opgave zijn. Ben je op zoek naar een goedkope autoverzekering, dan biedt een vergelijkingssite uitkomst. Niet alleen om de prijzen te vergelijken, maar ook om simpel en snel te zien wat er allemaal in meeverzekerd. 

Leestip: Karaoke in nieuwe Tesla modellen

Wat verzeker je?

Je hebt dus een keuze in wat je precies wilt verzekeren. Ga je alleen voor de verplichte W.A., dan heb je een goedkope verzekering waarbij alleen de schade aan de ander is gedekt. Maar wat dacht je van diefstal of brandschade? Slechte weersomstandigheden? En wat doe je als de inzittenden letsel hebben? Denk hier ook goed over na en bedenk wat voor jouw situatie handig is om mee te verzekeren. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen:

  • W.A.
  • W.A. beperkt casco
  • W.A. volledig casco (all risk)

Extra mogelijkheden

Voor inzittenden moet je een extra verzekering afsluiten. En er zijn meer mogelijkheden: kies bijvoorbeeld voor een verzekering met pechhulp of zorg ervoor dat je rechtsbijstand krijgt als er sprake is van een geschil. De gouden regel is vaak: hoe meer je betaalt, hoe meer er verzekerd is.

Foto: Hari Nandakumar