Vergeet wintersport, dit is pas een wintervakantie!

Ooit ijsberen in het wild gezien? Walrussen in hun natuurlijke leefomgeving? Spitsbergen is de witste wildernis van Europa. Een wintervakantie pur sang. Deze ijzige bestemming bevindt zich in de Noordelijke IJszee – zo’n 565 km ten noorden van Noorwegen. Geen plek om je ski’s onder te binden, maar om te genieten van prachtige gletsjers, poolnachten en de rijke historie.

Wintervakantie 2.0

wintervakantie 2.0

Al een reis geboekt voor de kerstvakantie? Wacht daar nog even mee tot je dit artikel hebt gelezen! Spitsbergen is dé plek voor wie van wildlife, avontuur en winterse landschappen houdt. Eén van de weinige plekken in Europa waar je nog ongerepte natuur vindt en dieren die je nergens anders in het wild spot. Om nog maar te zwijgen over de prachtige poollichten en de middernachtzon. Ik heb de highlights voor je op een rijtje gezet.

IJsberen, walrussen en rendieren

IJsberen op Spitsbergen

Spitsbergen is één van de beste locaties om ijsberen, zeehonden en walrussen in hun natuurlijke leefomgeving te zien en ook rendieren en poolvossen razen vrolijk door de sneeuwvlaktes. In de winter ligt de eilandengroep bedekt onder een dikke laag sneeuw, ‘s zomers trekken natuurliefhebbers er graag naartoe voor de bijzonder plantensoorten. 

Middernachtzon

Middernachtzon Spitsbergen

De ijzige eilandengroep, die officieel bij Noorwegens hoort, ligt zo noordelijk dat de zon er van april tot eind augustus niet ondergaat. De middernachtzon lijkt op een zonsopgang en een zonsondergang tegelijk. De hemel straalt in allemaal prachtige kleuren en met haar ook de omgeving. Noorwegen wordt niet voor niets vol trots ‘het land van de middernachtzon’ genoemd.

Uitgestrekte ijsvlakten

Op wintervakantie in Spitsbergen

Wat ook wel leuk is om te weten: Spitsbergen is in 1596 door de Nederlander Willem Barentsz ontdekt. Lange tijd werd de eilandengroep alleen gebruikt door walvisvaarders en enkele poolreizigers. Het onaangetaste natuurschoon is dan ook geweldig om te zien. Je vindt er een prachtig besneeuwd berglandschap, ijswanden van honderden meters lang, gletsjers en uitgestrekte ijsvlakten – waar je met een hondenslee overheen raast. Op het water drijven ijsbergen voorbij  vanwaar ijsberen hun prooi proberen te vangen.

Sea life

Walvissen

Naast wildlife, vind je in Spitsbergen ook één van de rijkste en vruchtbaarste zeeën ter wereld. Zeeën waarin je walvissen voorbij ziet zwemmen, walrussen en complete populaties kabeljauw. Boven het water azen zeevogels op hun volgende prooi. Ga je naar het noordelijkste puntje van Noorwegen, dan mag een dagje zeevaren niet aan je vakantie ontbreken!

En…enthousiast geworden? Bij Experience Travel boek je een volledig verzorgde reis van Spitsbergen. De all-inclusive ‘Spectaculair Spitsbergen’ bijvoorbeeld of een cruise naar Spitsbergen Noord.