Venetië & Corona: het San Marcoplein en de gondels na de lockdown

Op 23 februari werd het coronavirus voor het eerst vastgesteld in Venetië en ging het Italiaanse stadje in lockdown. Geen woon-werk-verkeer, geen toeristen en geen reusachtige cruiseschepen tot begin juni. Welke effecten heeft dit gehad? Hoe is het om de stad van de romantiek in het nieuwe normaal te bezichtigen? En wat is de actuele stand van zaken omtrent Venetië & Corona? Een uitgebreid reisverslag!

Bellissima Venezia 💚🤍❤️

Het uitzicht vanaf een van de beroemde bruggen in Venetië

Wie aan Venetië denkt droomt weg bij gedachten over romantische gondeltochten, het historische San Marcoplein in het hart van het centrum en rustieke terrasjes langs het kabbelende water. Maar op de prachtige plaatjes die we uit reismagazines kennen, zien we het Venetië van 30 jaar geleden. Toen het beroemde Italiaanse stadje nog niet werd overspoeld door reusachtige cruiseschepen vol met toeristen. Toen je nog rustig in je eentje kon genieten van het uitzicht vanaf één van de beroemde bruggen! Corona heeft het massatoerisme verdreven en de stad haar schoonheid terug gegeven.

Venetië & Corona – voor en na!

Voor Corona kwamen toeristen dagelijks met duizenden tegelijk naar Venetië. Vaak vanaf enorme cruiseschepen, voor een paar uur winkelen en sightseeing. Gemiddeld zo’n 70.000 per dag. “Om gek van te worden”, vonden de Venetianen. Maar toen kwam Corona. Eind februari ging het stadje in lockdown. Italië werd zwaar getroffen tijdens de eerste golf, waardoor de coronamaatregelen tot begin juni van kracht waren. De straten waren verlaten en cruiseschepen verbannen. Inwoners merkten op dat het water helderder was dan ooit en dat ze voor het eerst in jaren weer vogels hoorden fluiten.

Reizen naar Venetië

Naar Venetië met de Cityhopper van KLM

Wie naar Venetië reist kan rechtstreeks vanaf Schiphol vliegen. KLM biedt zogenaamde Cityhoppers, die kleiner zijn dan vliegtuigen voor internationale vluchten en alleen binnen Europa vliegen. Je vliegt rechtstreeks naar het Marco Polo Airport in Venetië en bent ongeveer een uur en 40 minuten onderweg. Omdat de Cityhoppers lager vliegen, heb je onderweg een perfect uitzicht over de Alpen en de Duitse bossen. De Italiaanse overheid heeft de grenzen vanaf 3 juni 2020 weer geopend voor toeristen, maar wil wel dat je voor je reis een gezondheidscheck doorloopt. Deze doe je op Schiphol, voordat je gaat boarden. Een steward neemt je temperatuur op en daarnaast worden een aantal gegevens gevraagd, zoals je naam en contactgegevens.

Leestip: 5 x: waarom reizen goed voor je is!

Mondkapjesplicht in Italië?

Venetië & Corona - mondkapje verplicht

In Italië geldt in alle binnenruimtes een mondkapjesplicht. Op het vliegveld, in winkels, in het openbaar vervoer en in restaurants. Als je eenmaal met je gezelschap aan tafel zit, dan mag het mondkapje af. In restaurants moet je vooraf reserveren en je gegevens achterlaten. Sommige gelegenheden voeren bij de deur ook een kleine gezondheidscheck uit, waarbij je temperatuur wordt opgenomen via het voorhoofd. Op terrasjes kun je wel gewoon aanschuiven zonder mondkapje. Omdat de maatregelen regelmatig worden aangescherpt of versoepeld, is het advies om voordat je op reis gaat altijd de actuele coronamaatregelen in Italië te checken!

Venetië & Corona – hoe ziet de stad er nu uit?

Venetië & Corona heeft ervoor gezorgd dat de stad haar charme terug heeft. De straten zijn niet meer uitgestorven, maar de Venetianen lijken te hebben geïnvesteerd in hun crowd management. De lange rij met auto’s die de stad binnen wil rijden, wordt bij de brug al tegengehouden als de parkeergarages vol zijn en de cruiseschepen varen door de coronamaatregelen niet uit. Exacte cijfers over de daling in het aantal toeristen zijn nog niet bekend, maar in maart dit jaar werd 40 procent van de hotelovernachtingen in Venetië al geannuleerd. Het water was echt heel blauw! We konden gewoon wandelen, in plaats van stapvoets met de massa meelopen. Alle gondels waren vrij! En selfies maken op de beroemde bruggen en het San Marcoplein was geen probleem – op een lastige zeemeeuw na dan #incomingbird 🦅