Tips & tools voor buurtpreventie

Niet alleen je eigen woning bepaalt hoe veilig je je voelt, ook je buurt heeft een grote invloed op je gemoedsrust. Voel je je niet altijd even prettig in en rondom je huis? Er zijn verschillende tools die je helpen om de veiligheid in je buurt, wijk of stad te vergroten. Gebruik onze tips voor de beste buurtpreventie en ga ‘s avonds weer lekker onbezorgd slapen!

Maak een buurtapp aan

Een buurtapp op Whatsapp

Beter een goede buur dan een verre vriend. Hoewel iedereen dit oud-Hollandse spreekwoord wel eens gehoord heeft, kent nog steeds lang niet iedereen zijn buren. Een gemiste kans, want extra ogen en oren kunnen de leefbaarheid en veiligheid van je omgeving flink vergroten. Een buurtapp biedt uitkomst! Als buurtbewoners iets verdachts zien, dan kunnen ze dit delen in de appgroep. Via WhatsApp bijvoorbeeld of de app Veiligebuurt. Bij deze laatste app is het ook mogelijk om buren een geautomatiseerd bericht te sturen als het alarmsysteem in huis geactiveerd wordt.

Begin een team voor buurtpreventie

Buurten die zich actief voor hun wijk in willen zetten, kunnen een buurtpreventieteam (BPT) samenstellen. De voornaamste functie is het voorkomen van inbraken, maar ook zaken als: overlast, vandalisme, zwerfvuil en kapotte straatverlichting komen aan bod. Verder geeft het team ongeregeldheden en verdachte situaties door aan de politie en voeren de leden kleine opruim- en schoonmaakklussen uit.

Ga rond met de Checklist Veilig Wonen

Om de veiligheid van woningen te verhogen, hebben de specialisten van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) de ‘Checklist Veilig Wonen’ opgesteld. Deze checklist is gemaakt voor buurtpreventieteams die tijdens hun surveillanceronde opvallende zaken vaststellen aan woningen van hun buren. Op de checklist kunnen ze aangeven wat hen precies is opgevallen en welke maatregelen de bewoners kunnen ondernemen om de veiligheid van hun woning te vergroten. Het installeren van een alarmsysteem bijvoorbeeld of het plaatsen van een hek.

Plaats buitenverlichting 

Alles over solar verlichting

Is het rondom jouw huis donker? Inbrekers zijn volop in business als de zon onder is. Je doet er in zo’n geval verstandig aan om buitenverlichting op te hangen. Dit kan zowel een vaste buitenlamp zijn, als speciale anti-inbraak verlichting met een bewegingssensor. Deze laatste optie zorgt vaak voor een klein schrikmomentje bij ongenodigde bezoekers met snode plannen.

Plaats een buurtpreventie verkeersbord

Net als bewakingscamera’s en lichtsensoren, heeft een buurtpreventiebord ook een preventieve werking. Als buurt laat je inbrekers hiermee weten dat ze in de gaten worden gehouden. Een buurtpreventiebord ophangen moet in overleg met de gemeente gebeuren, dit mag je niet zomaar op eigen houtje doen. Er zijn ook speciale stickers die bewoners op ramen en deuren kunnen plakken.

Leestip: Remote werken vanuit bella Italia