Tajine recept voor thuis: groentemix met kip en kruiden

Ooit met een tajine gekookt? Wij ook niet. De hoogste tijd om het een keer te proberen dus! Een tajine is een schaal van aardewerk met een kegelvormige deksel, die oorspronkelijk uit de Marokkaanse keuken komt. Je kunt er zowel groente-, vlees- als visgerechten in bereiden of een mix! Wij hebben het perfecte tajine recept voor thuis ontdekt. Het enige dat je nodig hebt is een gezonde groentemix, 250 gram kipfilet en lekkere kruiden.

Een tajine

Wat is een tajine? Marokkaanse keuken

Een tajine is een soort mini-oventje van aardewerk, die bestaat uit een schaal en een puntvormige deksel. Er zijn geglazuurde tajines en ongeglazuurde tajines. Voordat je hem op het gasfornuis zet laat je hem eerst weken in water. Hiermee voorkom je dat de schaal knapt als hij op het vuur staat. Geglazuurde tajines laat je alleen de eerste keer 24 uur in het water weken. Ongeglazuurde tajines voor elk gebruik een half uurtje. Ze worden vooral gebruik om stoofpotten in te bereiden. Het grote voordeel is namelijk dat je alles er tegelijk in kunt doen en binnen een uurtje een kant-en-klare maaltijd serveert.

Leestip: Recept: tagliatelle met champignons en kaas

Tajine recept voor thuis

Onze kennismaking met een tajine recept begint op de markt. We scoren er de nodige vitaminen bij de groentekraam, krieltjes en vlees. 

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 250 gram kippeling (gefrituurde kipstukjes)
 • 250 gram krieltjes
 • 1 winterpeen
 • 1 courgette
 • 250 gram sperziebonen
 • 1 broccoli
 • 1 glas water
 • paprikapoeder
 • zwarte peper
 • zout

De bereiding

 1. Snijd groente in kleine stukjes.
 2. Zet de tajine op een matig vuur en doe er een ruime scheut olijfolie in.
 3. Leg je groente in de tajine. Begin met de wortel, gevolgd door de broccoli, de sperziebonen en de courgette. Leg de groente met de langste gaartijd onderin, op de bodem kunnen ze beter stomen.
 4. Voeg vervolgens ook de krieltjes toe.
 5. Vul een glas met water en mix hier een ruime hoeveelheid paprikapoeder doorheen.
 6. Voeg dit, samen met een beetje peper en zout, toe aan je aardappel-groentemix.
 7. Laat het geheel zo’n 50 minuten stomen op een matig vuur. Controleer hierbij regelmatig of er nog voldoende vocht in de tajine zit.
 8. Voeg de laatste 10 minuten je kipstukjes toe. Deze zijn al gefrituurd en hoeven dus niet gegaard te worden.
 9. Na 60 minuten stomen is je maaltijd klaar en kun je genieten van je eigen tajine recept voor thuis!

Eet smakelijk!