Stress voorkomen? Ga naar buiten!

Waarschijnlijk ziet jouw ochtend er ongeveer zo uit: je wordt gewekt door je wekker en na een aantal keer snoozen ben je dan ook echt wakker. Althans, te wakker om te slapen, maar nog te moe om je bed uit te springen. Wat doe je dan? Juist: scrollen! Je opent ongetwijfeld je favoriete social media apps op zoek naar snoep voor je brein. Je bent nog maar amper wakker en je hersenen zijn al bezig met het verwerken van stress.

Brain error!

Onderwerpen als een aanslag in het Midden-Oosten tot aan een oud klasgenootje die moeder is geworden; alles passeert de revue. Allemaal leuk en aardig, maar nu moet je haasten om op tijd bij die meeting te zijn. Daarvoor moet je er natuurlijk goed uit zien. Het liefst draag je dan ook andere kleding en sieraden dan gisteren. Het is pas half 9, maar je brein heeft nu al meer te verwerken gehad dan een mens vroeger had in een maand.

Onze leefomgeving is veranderd…

Tot op de dag van vandaag weten wetenschappers niet precies hoe ons brein werkt. Het orgaan is zo complex geworden dankzij miljoenen jaren van evolutie. In die miljoenen jaren aan evolutie veranderde de omgeving echter maar nauwelijks. Ons brein kreeg dus de kans om zich perfect aan te passen aan de omgeving. We leerden belangrijke zaken als gevaar en voedsel herkennen. Het spotten van fruit was bijvoorbeeld van essentieel belang. Hierdoor valt een rode cirkel ons veel meer op dan een groene. Dat ene momentje op de dag dat je een struik met bessen tegenkwam zorgde dan ook voor een euforisch moment. Nu gebeurt dit echter de hele dag door, met de notificaties op je telefoon.

Leestip: Een vakantiehuis huren in eigen land

…maar wij nog niet

Onze wereld is de afgelopen 100 jaar in een gigantisch rap tempo veranderd. Waar we in de tijd van jagers en verzamelaars af en toe een prikkel kregen, zijn we nu de hele dag bezig met het verwerken van informatie. Continu moet je brein externe prikkels verwerken en hier iets van vinden. Ondanks dat veel van deze prikkels erg leuk zijn, is dit ontzettend stressvol. Het is niet voor niets dat het aantal burn-outs in sterk tempo toeneemt. Wat is nou een goede manier om af en toe weer tot rust te komen? Precies: teruggaan naar onze oude leefomgeving.

Doe een jas aan en trek de natuur in

De natuur is het medicijn tegen stress. Een heerlijke boswandeling zorgt ervoor dat je brein weer even de tijd krijgt om tot rust te komen. Laat je niet tegenhouden door regen en kou, dit kan juist extra verfrissend werken. Koop bijvoorbeeld een warme jas en een goed paar laarzen bij jachtkleding-online.nl en ga goed voorbereid naar buiten. Probeer het liefst elke dag een stukje te lopen, en maak in het weekend een langere wandeling. Dit kan in het bos, over de heide, door de polder of in de duinen zijn. Het zal je hoe dan ook goed doen!