Seksistisch speelgoed, dit mag niet meer!

Seksistisch speelgoed is binnenkort een no go. Als het aan minister Ingrid van Engelshoven (van Emancipatie) ligt tenminste. Zij vindt dat er voortaan geen onderscheid meer gemaakt mag worden en roept fabrikanten op om te stoppen met typisch jongens- en meisjesspeelgoed. Bye bye blauwe lego en roze keukentje.

Seksistisch speelgoed

Van Engelshoven doet haar oproep in het Algemeen Dagblad, nadat bekend is geworden dat Franse speelgoedwinkels vanaf 2020 stoppen met aparte afdelingen voor jongens- en meisjesspeelgoed. Volgens de minister blijven meiden door seksistische rolmodellen ongewild vastzitten in hun persoonlijke ontwikkeling. Wat ze precies wil aanpakken? Ik heb het voor je op een rijtje gezet.

“Is het voor een jongetje of voor een meisje?”

Genderneutrale speelgoedwinkel

…een vraag die menig verkoopster stelt zodra je bij de kassa aangeeft dat het om een cadeautje gaat. Als het aan minister van Engelshoven ligt komt er een verbod op die vraag. De oplossing? Groen inpakpapier wellicht? Of geel?

Een aparte jongens- en meidenafdeling

Jongens- en meisjesspeelgoed

In Frankrijk is het verbod op een aparte jongens- en meisjesafdeling er al door en gaan speelgoedwinkels vanaf 2020 verplicht een genderneutrale collectie presenteren. Een mix van roze en blauw…en dan maakt het dus niet uit wie wat kiest!

Typische rolmodellen in advertenties

Typische rolmodellen in speelgoedadvertenties

Het grote speelgoedboek voor Sinterklaas is het ultieme voorbeeld van advertising die de minister niet meer wil zien. Meisjes met roze strikjes in hun haren, druk in de weer met een pop en mini-strijkplank en jongens met auto’s, lego en stoere actiehelden. ‘Meisjes houden ook van lego en jongens van poppen’, is de boodschap uit Den haag.

Stereotypering in schoolboeken

Schoolboeken genderneutraal

Ook Malmberg en ThiemeMeulenhoff moeten als het aan de minister ligt op hun taalgebruik letten. Schoolboeken bevatten volgens haar nog té vaak voorbeeldsituaties, waarin de rolverdeling tussen man en vrouw ‘typerend en niet meer van deze tijd is’.