Puppy yoga: rekken en strekken met viervoeters

Stel je voor: je staat in een yogastudio, omringd door rustgevende muziek en de kalmerende geur van wierook. Maar in plaats van je mat naast die van andere yogi’s te leggen, vind je jezelf omringd door een groep speelse puppy’s die vrolijk rondspringen en spelen. Dit is puppy yoga: een unieke vorm van yoga die niet alleen ontspanning biedt, maar ook de vreugde van het samenzijn met schattige viervoeters.

Wat is puppy yoga?

Puppy yoga

Puppy yoga, ook wel bekend als “doga” (een samentrekking van “dog” en “yoga”), is een vorm van yoga waarbij deelnemers hun gebruikelijke yogasessies combineren met het gezelschap van speelse puppy’s. Tijdens een puppy yogales worden deelnemers aangemoedigd om hun houdingen aan te passen en interactie te hebben met de puppy’s, een hele andere interpretatie van de downward facing dog! Het doel van puppy yoga is niet alleen om fysieke en mentale ontspanning te stimuleren, maar ook om een gevoel van vreugde en verbondenheid met deze schattige dieren te creëren.

Puppy yoga in Nederland

Hoewel deze vorm van ontspanning oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, wint het ook snel aan populariteit in Nederland. Steeds meer yogastudio’s bieden puppy yogalessen aan als een leuke en unieke ervaring voor yogi’s en dierenliefhebbers. Zoek online naar evenementen of lessen in jouw omgeving of neem contact op met lokale yogastudio’s om te informeren naar de mogelijkheden. Een bekend adres in Nederland is: Puppy Yoga Amsterdam.

Trend onder influencers

De hype is vooral ontstaan door influencers. Zij bezoeken massaal sessies en doen hiervan verslag op social media. Op platformen als Instagram en TikTok delen influencers foto’s en video’s van zichzelf te midden van een bende puppy’s, wat zorgt voor een stroom van liefdevolle reacties en enthousiaste volgers. De combinatie van schattige dieren en ontspannende yoga-oefeningen is hierdoor een winnende combinatie geworden

Leestip: Een powernap app om uit je middagdip te komen

Dierenorganisaties niet blij met puppy yoga

Hoewel puppy yoga een hoog schattigheidsgehalte heeft, zijn dierenwelzijnorganisaties niet blij met de trend. In Radar waren onlangs beelden te zien van puppy’s die acht uur per dag zouden knuffelen met klanten en helemaal uitgeput waren. Daarnaast zou het voortdurend aaien en oppakken van de hondjes stressvol zijn en niet goed zijn voor de socialisatie. De Duitse stad Stuttgart heeft het onlangs, als eerste stad ter wereld, verboden.