Puisten op je gezicht, rug of billen? Zo kom je van acne af!

Puisten op je gezicht, rug, billen of andere lichaamsdelen kunnen erg vervelend zijn. Niet alleen vanwege de uiterlijke ongemakken, ze kunnen soms ook jeuken of irriteren op je huid. Hoe kom je van acne af? En wat kun je doen om het in de toekomst te voorkomen? Wij helpen je met 7 tips en wondermiddeltjes tegen puistjes.

Hoe ontstaan puistjes?

Hoe ontstaan puisten

Heb je veel last van puisten? No worries, je huid is niet vies maar gewoon ontregeld. Er zijn veel mensen met dit probleem. Om het aan te pakken, is het goed om te weten waar ze vandaan komen.

Puistjes worden veroorzaakt voor een te hoge talgproductie in je huid. Dit maakt de huid vettig en zorgt ervoor dat poriën verstopt raken. Als gevolg hiervan kan de huid ontsteken en een rode of gele bult ontstaan: een puist. Een hoge talgproductie heeft vaak te maken met je hormoonbalans. In de puberteit maakt je lichaam veel hormonen aan, waardoor je soms jeugdpuistjes krijgt, maar ook na deze periode houden sommige mensen er last van.

Puisten in je gezicht

Hoe ontstaan puisten in je gezicht

Veruit de meeste mensen met tijdelijke of chronische acne hebben puistjes in hun gezicht. Voor de kin, neus en het voorhoofd zijn gevoelige plekken. Hoe vervelend het soms ook is, je moet ze nooit uitknijpen! Dit vergroot de kans op zelfbesmetting en littekens en dat wil je niet!

Puisten op je rug

Puisten op je rug

Ook de rug is gevoelig voor acne. Dit komt omdat je rug bedekt is en hierdoor eerder zweet en vettig raakt dan andere delen op je lichaam. Rugpuisten zijn vaak vervelend, omdat je er zelf niet bij kunt en ze soms jeuken als je met je rug ergens tegenaan leunt.

Puisten op je billen

Puisten op de billen

Puisten op je billen komen ook veel voor, al denken mensen vaak dat ze hier de enige in zijn. We kunnen ons voorstellen dat dit genant voelt en het geen gespreksstof is voor aan de keukentafel, maar je bent zeker niet de enige met dit probleem. Ook puisten op je billen ontstaan doordat je hier eerder zweet dan op andere plekken en door de wrijving met kleding. Dit laatste zorgt voor een beschadiging van de huid, waardoor het vaak ook lastig is om van deze vorm van acne af te komen. Dit is vaak geen vorm van acne, maar zogenaamde folliculitis.

Puisten op je gezicht, rug of billen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor puisten en acne. Dat kan op verschillende manieren.

Houd je handen uit je gezicht

Op je handen zitten bacteriën, die bij contact met het gezicht puistjes kunnen veroorzaken. Houd je handen dus zoveel mogelijk uit je gezicht.

Voorkom stress

Stress zorgt voor een verandering in je hormoonhuishouding en is hierdoor ook een veroorzaker van puisten. Probeer dus zo ontspannen mogelijk door het leven te gaan.

Verschoon je beddengoed regelmatig

Op je beddengoed kunnen bacteriën achterblijven, van handen, voeten en door nachtelijk zweten. Een schoon en fris bed helpt om acne te verminderen of voorkomen.

Gebruik een milde scrub

Scrubben is goed voor je huid. Hiermee verwijder je niet alleen dode huidcellen, maar ook bacteriën. Gebruik wel een mild product, anders kun je je huid beschadigen en de klachten verergeren.

Gebruik geen foundation

Smeer je poriën niet dicht met foundation. Hierdoor kan je huid niet ademenen en ontstaan ontstekingen, oftewel: puistjes. Gebruik in plaats daarvan BB cream of, nog liever: helemaal niets.

Gun je huid zo nu en dan een beetje zon

Zon zorgt voor vitamine D en dat is goed voor je huid, als je het met mate doet. Smeer jezelf wel altijd goed in met minimaal factor 20.

Leestip: Help, zo ben je razendsnel van je zuigplek af!

7 tips en middeltjes tegen puisten

Heb je last van chronische acne of is het een individueel geval, dat nét voor een belangrijke afspraak de kop opsteekt? Geen nood, er zijn middeltjes tegen puisten die écht werken, ook als de tijd tikt! 

1. Niet uitknijpen!

Puistjes niet uitknijpen

Knijp puistjes nooit uit. Dit vergroot de kans op zelfbesmetting en littekens.

2. Droog puistjes uit met tandpasta

Tandpasta wordt hard en droogt de huid uit. Stip je puistjes aan met een klein beetje tandpasta en laat dit er een nachtje op zitten. Hiermee voorkom je dat de puist verder ontsteekt en hij geel wordt. Hij zal hiermee ook sneller wegtrekken.

3. Een ijsklontje

Een ijsklontje is een quick fix tegen puistjes. Wikkel hem in een theedoek en houd dit tegen je pukkel aan. De zwelling zal hiermee snel zakken en je puist verdwijnen.

4. Zeezout

Zeezout tegen puistjes

Zeezout doodt bacteriën en laat puisten op je gezicht, rug en billen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Er is ook speciale zeezout crème.

5. Aloë vera

Aloë vera

Aloë vera ruikt niet alleen heerlijk, het werkt ook goed tegen onzuiverheden op de huid. Het werkt ontstekingsremmend en rustgevend voor de huid.

6. Tea tree olie

Tea tree olie online bestellen

Tea tree olie wordt vaak verwerkt in bodylotions en crèmes, maar voor een quick fix kun je beter pure olie op de zere plek smeren. Stip de puist ‘s avonds aan en ga er een nachtje mee slapen. Je zult zien dan hij de volgende morgen als een stuk kleiner of zelfs helemaal verdwenen is.

7. Blarenpleisters

Blarenpleisters

Blarenpleisters zorgen ervoor dat de ontsteking in een puist omhoog komt. Niet zo’n lekker verhaal, maar de pus komt hiermee omhoog er wordt in de pleister opgenomen. Wel meteen de volgende dag weer verwijderen dus!