Privédetective inhuren – wie, wat, waar en waarom?

Heb je het idee dat iemand in jouw omgeving niet helemaal eerlijk is? Je (ex)partner bijvoorbeeld, of een zakenrelatie waar je nog veel geld van krijgt. Een privédetective inhuren is niet alleen iets voor grote ondernemingen, ook particulieren schakelen regelmatig een beroepsspion in om op onderzoek uit te gaan. Wanneer kun je een detective inschakelen? Wat doet hij precies? En hoe weet je zeker dat je met een professional te maken hebt?

Wat doet een privédetective?

Een privédetective gaat op onderzoek uit en verzamelt bewijs voor jouw case. Soms in samenwerking met de politie. Door te onderzoeken, observeren en noteren legt hij een dossier aan. Detectives worden vaak ingezet bij zakelijke geschillen, maar bijvoorbeeld ook bij echtscheidingen en alimentatiezaken. Wat jij met de detective bespreekt is vertrouwelijk en blijft tussen jullie twee. Het dossier dat wordt aangelegd kan alleen door jou worden ingezien.

Leestip: Hackers out of business met een cyberverzekering

Wanneer kun je een privédetective inhuren? 

Je kunt om verschillende redenen een prive detective inhuren. De meest voorkomende zaken zijn:

  • Fraude, bijvoorbeeld met partneralimentatie
  • Vermissing van personen, goederen en dieren
  • Stalking, als je steeds weer wordt lastiggevallen door dezelfde persoon
  • Vermoeden van overspel, is je partner echt wel aan het overwerken?
  • Oplichtingspraktijken, o.a. via internet
  • Bedreiging

Leestip: Gehackt op Instagram, dit moet je doen!

Binnen de grenzen van de wet

Privédetectives en bureaus moeten een vergunning aanvragen bij het Ministerie van Justitie om te mogen werken. Ze werken volgens de regels van de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Regeling Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus. Een echte professional werkt dus binnen de grenzen van de wet. Alle bewijsstukken moeten op rechtmatige wijze zijn verkregen. Observatie, foto’s/video’s maken en undercoverwerk is toegestaan. Veel kan ook online worden uitgezocht. Sociale profielen kunnen worden blootgelegd en databases doorzocht. Digitale research is een specialisatie geworden. 

Foto: Foticoon