Persoonlijke ontwikkeling: waar haal je de tijd vandaan?

Persoonlijke ontwikkeling vinden we allemaal wel belangrijk, maar toch hebben we weinig tijd om erbij stil te staan. Want dat is er nodig: even stil staan. Hoe doe je dat als je to do list langer is dan je boodschappenlijst? Het antwoord is simpel: stel jezelf deze vijf simpele vragen en de antwoorden komen vanzelf.

Gastblogger: Annet van Duren

Persoonlijke ontwikkeling: wat is het eigenlijk?

Persoonlijke ontwikkeling is een containerbegrip waar heel veel onder valt. Het gaat natuurlijk over jezelf: daar staat het begrip persoonlijk voor. En het gaat over leren: dit behelst het ontwikkelen. Maar kan werk bijvoorbeeld ook onder persoonlijke ontwikkeling vallen? Wat mij betreft wel: persoonlijke ontwikkeling gaat over de doelen die jij als mens wilt bereiken, in alle facetten van je leven. Werk, privé, in relaties, etc. Dit gaat voor een deel automatisch – de eerste keer dat je met de trein gaat leer je al een heleboel over een OV-kaart en treintijden – maar om focus aan te brengen is het ook nodig om hier zo nu en dan expliciet over na te denken.

Persoonlijke ontwikkeling op het werk

Persoonlijke ontwikkeling op het werk krijgt vaak vorm in een ontwikkelgesprek of POP-gesprek. Zo’n ontwikkelgesprek goed voorbereiden scheelt een hoop frustratie tijdens het gesprek. Vind je het lastig om je persoonlijke ontwikkeling vorm te geven? Overweeg dan eens een korte training Ontwikkelgesprek Voorbereiden, of lees de vragen aan het einde van dit artikel en zie of je daar antwoord op kunt geven.

Leestip: Ontwikkelgesprek voorbereiden: tips & vragen

Persoonlijke ontwikkeling voorbereiden

Voorkom ‘Had ik maar…’

Iemand die zich niet ontwikkelt staat misschien over 10 jaar nog steeds op dezelfde plek als nu en denkt waarschijnlijk:

  • Had ik maar….
  • Had ik maar beter nagedacht over wat ik wil, wat ik leuk vind en wat ik wil bereiken.
  • Had ik maar die switch gemaakt in m’n opleiding.
  • Had ik maar die baan verder weg aangenomen bij dat andere bedrijf.
  • Had ik maar gesolliciteerd toen ik nog 30 was.

Doelen stellen helpt

Als je geen doelen stelt voor je persoonlijke ontwikkeling wordt het wel lastig om daar te komen waar je wilt. Je wordt dan eigenlijk een speelbal van dingen die voorbij komen. Je kunt minder goed sturen. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om na te gaan wat je wilt. Je blijft flexibel en komt er iets anders op je pad, dan kun je je doel bijstellen.

Je persoonlijke ontwikkeling makkelijk voorbereiden met goede vragen

Om je persoonlijke ontwikkeling goed vorm te geven kun je jezelf onderstaande vragen stellen. Lees ze eens door voordat je gaat sporten of voordat je onder de douche springt. Het gaat er vooral om dat je het leest voordat je iets gaat doen waarbij je ruimte in je hoofd hebt om na te denken. Het enige wat je daarna hoeft te doen is je ideeën opschrijven. Zo kost het je nauwelijks tijd en zet je belangrijke stappen in je persoonlijke ontwikkeling.

De vragen:

  1. Wat vind ik zo leuk om te doen dat ik er meer van zou willen?
  2. Wat vond ik vroeger leuk om te doen wat ik wel weer zou willen doen?
  3. Waar ben ik goed in wat maar weinig mensen van me weten?
  4. Waar ben ik zo goed in dat ik er meer van zou willen doen?
  5. Wat bewonder ik in een ander wat ik zelf zou willen kunnen?

Schrijf de antwoorden op, ze vormen een goede leidraad voor je persoonlijke ontwikkeling!

Leestip: Een powernap app om uit je middagdip te komen

Foto´s: Unsplash en Freepik