Made in Holland – 5 x typisch Nederlands

Molens, tulpen, kaas, stroopwafels, kroketten uit de muur… het is allemaal heel Hollands. Nu ik in Italië woon begin ik ze steeds meer te waarderen en merk ik dat we ook in het buitenland bekend staan om deze exportproducten. Wat zijn nog meer typisch Nederlandse producten en gebruiken? Wij hebben een made in Holland top 5 voor je gemaakt.

1. Made in Holland fietsen

Made in Holland fietsen

Fietsen zijn letterlijk en figuurlijk een made in Holland-product. We fietsen erop los in ons koude kikkerlandje. Door weer en wind en in regen en zonneschijn. In Amsterdam, en menig andere stad, zie je geen straathoek zonder de populaire tweewieler. En wist je dat er ook elk jaar duizenden uit de grachten worden gevist, tijdens een grote schoonmaakactie! Hoewel de uitvinder van de fiets van Duitse origine is komen veel bekende merken uit Nederland, bijvoorbeeld: Gazelle en Batavus.

2. Koningsdag

Koningsdag Nederland

Koningsdag is ook een typisch Nederlands gebruik. Hoewel er tal van andere monarchieën op de wereld zijn, zijn wij de enigen die de verjaardag van ons staatshoofd uitbundig met het hele volk vieren. Uitmarkten, optredens, de vlag uit, een oranje outfit, zaklopen, koekhappen en natuurlijk een jaarlijks bezoek van the King himself dat van begin tot eind op televisie te volgen is. Ben jij ook koningshuisgezind en wil je alvast een vlag kopen voor 27 april? Dan is nu de tijd om er voordelig 1 te scoren!

3. Drie keer zoenen

Made in Holland - 3 keer zoenen

Een hand geven en 3 zoenen op de wang. Voor ons lijkt het heel gewoon, maar als je iemand uit een ander land op die manier wilt begroeten kan het tot ongemakkelijke situaties leiden! In Italië zoenen mensen elkaar bijvoorbeeld maar 2 keer en in andere landen 1 keer of zelfs helemaal niet. In Azië is zoenen bijvoorbeeld helemaal niet gebruikelijk, daar wordt een kleine buiging gemaakt of een sympathiek knikje uitgedeeld.

4. Stipt op tijd komen

Typisch Nederlands - op tijd komen

Iets dat ik ook in Italië heb ontdekt is dat op tijd komen helemaal niet zo vanzelfsprekend is in elke cultuur. Wij Nederlanders zijn behoorlijk stipt. Ik heb de uitdrukking ‘tijd is geld’ tot in den treurens proberen over te brengen hier, maar in het land van de pizza’s en pasta’s hechten ze tot meer waarde aan hun uitgebreide siësta en easy lifestyle! Bussen komen gerust 5 of 10 minuten later dan gepland en wat volgens de Italianen vandaag niet kan, lukt morgen wel. Soms best frustrerend, maar ik kan uit ervaring zeggen dat dit zelfs voor een ongeduldige Hollander went!

5. De hele straat oranje voor Oranje

Oranje schmink

Wat we, naast Koningsdag, ook uitbundig meebeleven zijn de voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal. Op zich niets geks, want menig voetbalfan support zijn of haar nationale elftal, maar wij doen het nét even anders. Complete straten en wijken kleuren oranje tijdens een EK of WK en ook hiervoor hangen we massaal de vlag uit. Gelukkig doen we sinds het laatste WK weer mee en mogen we weer! Laat jij de leeuw ook niet in zijn hemdje staan? Hier → kun je simpel en snel online je eigen Nederlandse vlag kopen.

Leestip: Nederlandse misdaad podcasts – 8 luistertips!