Is elektrisch verwarmen goedkoper dan stoken op gas?

De gasprijzen rijzen de pan uit. Ondanks de vergoeding vanuit de overheid voor huishoudens met een lager inkomen, zal het voor veel mensen even slikken zijn als ze in 2022 hun jaarafrekening ontvangen. De reden van de stijgende prijs is de schaarste: we moeten met z’n allen van het gas af. De verwarming is de grootste verbruiker. Wat betaal je volgend jaar voor gas? Is elektrisch verwarmen goedkoper dan stoken op gas? En wat is het verschil precies? Dikke Titels stapte een maand lang over op een elektrische heater.

Hoeveel betaal ik in 2022 voor gas?

de gasprijs in 2022

In het Klimaatakkoord hebben Europese landen samen milieudoelen opgesteld. Voor Nederland betekent dit o.a. dat in 2030 anderhalf miljoen huizen van het gas moeten zijn losgekoppeld. En in 2050 moeten alle huizen in ons land van het gas af zijn. We stoppen met boren in Groningen. Hierdoor wordt gas niet alleen een milieuvervuilend product, maar ook schaars. Dit betekent dat de prijzen stijgen. In 2022 betaal je 54,4 cent per kubieke meter aardgas. Dat is bijna 2 cent meer dan in 2021. 

Hoeveel betaal ik in 2022 voor elektriciteit?

Stroomprijs 2022

Voor stroom zijn wel meerdere, groene mogelijkheden: energie dat is opgewekt met zonnepanelen of windmolens bijvoorbeeld. Hierdoor is stroom goedkoper dan gas. In 2022 is de prijs voor stroom 8,1 cent per kilowattuur. Dit is 6,9 cent minder dan in 2021.

Leestip: De voordelen van vloerverwarming

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) 

Naast je prijs per kubieke meter, moet je ook opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) betalen. Dit is een belasting vanuit de overheid op het verbruik van aardgas en elektriciteit. In de belastingplannen voor 2022 staat dat de ODE voor gas naar 10,47 cent per kubieke meter gaat. In totaal betaal je volgend jaar dan 64,87 cent per kubieke meter gas. Voor stroom betaal je volgend jaar 3,69 cent per kilowattuur aan ODE. Hiermee komt je stroomtotaal op 11,79 cent per kilowatt uur.

Is elektrisch verwarmen goedkoper dan stoken op gas?

Onze verwarming gebruikt op jaarbasis verreweg het meeste gas. Andere momenten waarbij je gas gebruikt in huis zijn tijdens het douchen, om het water op te warmen, en als je kookt op gas. Met bovenstaande gegevens rijst de vraag ‘is elektrisch verwarmen goedkoper?’ Online zijn hierover de nodige prognoses te vinden, maar zelf ervaren is natuurlijk altijd beter! Daarom nam Dikke Titels de proef op de som en stapte een maandje over op elektrische kachels. Zie hier het resultaat:

Is elektrisch stoken goedkoper

Zoals je in het overzicht kunt zien, vebruikten we in november vorig jaar 146 kubieke meter gas en 109 kilowattuur stroom. Op basis van het energietarief van 2022 (inclusief ODE) komt dit neer op een bedrag van € 94,71 voor gas en € 12,85 voor elektriciteit = € 107,56.

In november 2022, met de overstap naar elektrisch verwarmen, verbruikten we 19 kubieke meter gas en 529 kilowattuur stroom. Dit komt uit op een bedrag van € 12,33 voor gas en € 62,37 voor stroom = € 74,70

Een besparing van ruim 30% dus.

Volg mij op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden met ID 2.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Een elektrische kachel kopen

Elektrische kachels zijn er tegenwoordig in uiteenlopende soorten en maten. De tijd dat je alleen nog een lawaaierige ventilator kon kopen waar je televisie nauwelijks bovenuit kwam is voorbij! Er zijn modellen die je  aan de muur hangt en elektrische kachels op een standaard, kachels die warme lucht blazen en elektrische heaters met een infraroodpaneel. Als standaard model of in een designuitvoering, als stijlvolle eyecatcher in huis.

Leestip: Elektrisch stoken met infrarood verwarming

Wil je persoonlijk advies over duurzaam stoken? Engie geeft advies op maat!

Nóg goedkoper stoken met een slim stopcontact

Slimme apparaten in huis kun je op afstand besturen met spraak of via een app. Ben je vergeten om de verwarming uit te zetten? Dan kun je dit onderweg nog even snel doen! Een timer instellen kan ook, zodat de verwarming alleen op bepaalde momenten van de dag aan staat. Hiermee kan je besparing op de energieprijzen nog verder oplopen, je verbruikt immers slimmer en efficiënter. Je kunt hiervoor een slimme elektrische verwarming te kopen. Je betaalt dan een vanafprijs van een kleine € 300,-. Zelf een slimme oplossing creëren kan ook. Door je elektrische kachel aan te sluiten op een slim stopcontact. In onderstaande video zie je dat je verwarming vervolgens kan worden geconnect met Google Home en besturing via een app is ook mogelijk.