Huiduitslag van eikenprocessierups – tips en huismiddeltjes

OMG, ze zijn overal! Heel Nederland zit onder de eikenprocessierupsen. In bomen, op het water en zelfs door de lucht zweven de brandharen van dit kriebelige beestje. Ze kunnen ernstige klachten veroorzaken: een pijnlijke huiduitslag met rode bulten en jeuk, een soort netelroos. Hoe kom je van die rode huid af? En wat te doen tegen jeuk? Eerste Hulp bij Eikenprocessierups ??

De eikenprocessierups 

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups wordt de laatste jaren een steeds grotere vijand van de mens. Hij is vooral in mei, juni en juli actief. Na een roerig 2018, met een babyboom onder de rupsen door een enorme warmte, is het dit jaar weer raak. En erger dan ooit, zo lijkt het. De eikenprocessierups bestrijden lijkt bijna onmogelijk. Professionals komen handen tekort en kunnen alleen de meest acute gevallen rupsvrij maken.

Brandharen die door de wind verspreiden

Processierupsen staan bekend om hun brandharen. Ze dwarrelen uit bomen, door de lucht en zelfs op het water. Uitkijken geblazen dus in je korte broek en T-shirt! De haartjes nestelen zich in je huid en kunnen op die manier wekenlang blijven zitten, als je ze niet op de juiste manier verwijdert. Hiervoor zijn professionele producten op de markt, maar sommige huismiddeltjes doen ook uitstekend dienst. De schappen van de drogist zijn inmiddels namelijk behoorlijk uitverkocht door de rupsenplaag!

Huiduitslag van eikenprocessierups

De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken een pijnlijke rode uitslag op de huid, die gepaard gaat met hevige jeuk. Het is een beetje te vergelijken met netelroos. De uitslag kan over het hele lichaam voorkomen, maar komt het meest voor op de gedeelten die ontbloot zijn van kleding. De armen, benen en nek bijvoorbeeld. Schrik niet: de brandharen van eikenprocessierupsen kunnen nog jaren na het eerste huidcontact actief blijven. Het is dus wel noodzakelijk om (snel) te handelen!

Eikenprocessierups - ga naar de huisarts

Tip 1: ga naar de huisarts!

Het eerste dat je moet doen als je huiduitslag van eikenprocessierups hebt opgelopen, is contact opnemen met de huisarts. Omdat de brandharen zich echt in de huid nestelen en lang actief kunnen blijven, kan je huisarts je het best een professioneel middel voorschrijven om ze te bestrijden. Die zal in de meeste gevallen ook iets voorschrijven tegen de jeuk.

Tip 2: hooikoortstabletten

Hooikoortstabletten bestrijden jeuk en irritatie. Werken ook prima tegen de vervelende jeuk die de eikenprocessierups veroorzaakt. Ze zijn, voor een paar euro, vrij verkrijgbaar bij elke drogist en bij de meeste supermarkten.

Eikenprocessierups - aloë vera helpt

Tip 3: aloë vera

Wat te doen tegen jeuk? Aloë vera! Dit verzacht het geïrriteerde gebied met huiduitslag…en ruikt ook nog eens hartstikke lekker. 

Tip 4: mentholgel

Ook mentholgel is een (wonder)middeltje tegen jeuk. Dit verwacht niet, maar verkoelt juist. Je moet wel rennen naar de winkel om nog een exemplaar te kunnen krijgen, want door de rupsenplaag is een ware run ontstaan op mentholgel!

Eikenprocessieurps - hormoonzalf

Tip 5: hormoonzalf

Corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd, werkt als een trein tegen huiduitslag van eikenprocessierups. Het remt de ontstekingsreactie en gaat jeuk tegen. Helaas is de crème in Nederland alleen op recept te krijgen.

Tip 6: natuurlijke vijanden

Wil je verzekerd zijn van een rupsenvrije omgeving? Dan is ‘hopen op natuurlijke vijanden’ voorlopige het enige dat je kunt doen. Sluipwespen bijvoorbeeld, sluipvliegen, kevers, larven en koolmeesjes!

Gratis Summer goodiebag t.w.v. € 65 bij Drogisterijen.net

Gratis Summer Goodiebag

Drogisterijen.net viert de zomer samen met ons in eigen land. Bij een bestelling vanaf €100 ontvang je nu een Summer Goodiebag boordevol handige, leuke goodies t.w.v. wel €65! Zo ben jij helemaal klaar voor de zomer! ☀ Gebruik actiecode ‘SUMMER’ om de goodiebag toe te voegen aan jouw winkelmandje* *OP=OP! Waarde o.b.v. adviesprijs. Inhoud kan variëren. Niet geldig i.c.m. andere actiecodes.