Hoe weet je of zonnepanelen goed getest zijn?

Steeds meer Nederlandse daken bieden niet alleen een goede beschutting, maar ook een bron van energie. Natuurlijke energie, die goed is voor het milieu en voor je portemonnee. Maar met deze groei van het aantal zonnepanelen, horen we helaas ook meer verhalen van situaties waarin het niet goed gaat. Zo werken ze soms bijvoorbeeld niet optimaal door een onjuiste installatie of slecht materiaal of – nog erger – er ontstaat brand. Hoe weet je of zonnepanelen goed getest zijn? Wij hebben we specs voor je op een rij gezet.

Wat kosten zonnepanelen?

Zonne-energie in huis

Met zonne-energie investeer je in een duurzame toekomst en nu de gasprijzen de pan uit rijzen, is het ook geen onverdienstelijke investering. De gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen is €5.500,- (ex. btw). Dit is inclusief de installatie en een omvormer. Zo’n omvormer, de naam zegt het al, vormt de warmte die wordt opgevangen om in energie en is dus noodzakelijk bij de installatie van zonnepanelen.

In tegenstelling tot wat veel consumenten denken, bestaat er geen landelijke subsidieregeling voor duurzame energie. Veel gemeenten bieden wel een financiële vergoeding voor de verduurzaming van je woning. De regels en teruggave verschillen per gemeente. Je doet er dus goed aan om eerst de nodige informatie in te winnen. Dit kan bij het gemeentelijk loket in jouw stad of dorp.

Zijn mijn zonnepanelen goed getest?

Zijn mijn zonnepanelen goed getest

Om verkocht te mogen worden in Nederland, moeten zonnepanelen over een certificaat beschikken en een keurmerk hebben. Het CE-keurmerk (Conformité Européenne) is verplicht. Hiermee toont een leverancier van duurzame energie aan dat hij aan de richtlijnen van de Europese wetgeving voldoet. Om die te kunnen krijgen moeten de panelen door een erkend bedrijf zijn getest en gecheckt. Als consument weet je op die manier zeker dat de beste zonnepanelen kiest, die veilig kunnen worden geïnstalleerd.

Leestip: Waarom is wind- en zonne-energie de toekomst?

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Naast de vraag of de zonnepanelen goed getest zijn, is het ook goed om een aantal andere zaken te checken voordat je overgaat tot aankoop. We hebben een checklist voor je gemaakt.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Om een gemiddeld stroomverbruik van 3.000 kWh per jaar op te wekken, heb je 10 zonnepanelen van 330 wattpiek nodig. Dit is een gemiddelde van alle Nederlandse huishouden. Check daarom voor aanschaf eerst goed wat jouw jaarlijkse verbruik is en stem het aantal panelen en het vermogen hier op af.

Welk type kies ik?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Polykristallijne  en monokristallijne worden het meest verkocht. Dit eerste type is blauw van kleur, monokristalijne panelen zijn zwart. Monokristallijne panelen bieden het hoogste vermogen, maar de kwaliteitsverschillen zijn klein. Vaak wordt de keuze voor een bepaalde soort gemaakt op basis van het uiterlijk.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Voor een optimale werking is het belangrijk dat zonnepanelen worden geplaatst in een hellingshoek van 35 graden. Een grotere of kleinere hoek zorgt voor rendementsverlies. Op een schuin dak is dit gemakkelijker dan op een plat dak. Voor de hoogste opbrengst worden de panelen richting het zuiden geplaatst, maar in zuidoostelijke of zuidwestelijke richting kan ook. Dit scheelt ongeveer 5 tot 15% in je jaarlijkse opbrengst. Zonnepanelen plaatsen op een dak richting het noorden is geen aanrader, omdat je dan relatief weinig energie opwekt.

Kan ik ook zonnepanelen laten installeren op een huurhuis?

Ja zeker, als huurder kun je ook zonnepanelen laten plaatsen. Hiervoor dien je wel schriftelijk toestemming te hebben van de verhuurder.