Hoe houd je een boot goed schoon?

Algenaanslag en schimmel vormen een bedreiging voor je boot. De algen zijn verantwoordelijk voor de gele of groene vaaraanslag op de onderkant van je schip. Schimmel is een erg hardnekkig vuil en moet ook zo snel mogelijk worden verwijderd. Hoe houd je een boot goed schoon? En wat zijn aandachtspunten bij het reinigen?

Een boothoes

Een boot wordt eigenlijk het meest vuil als hij niet vaart. Zeker als een schip buiten wordt gestald, biedt een degelijke boothoes bescherming. Bij boothoezen kopen zijn er universele hoezen die passen op boten tot en met 7 meter. De hoezen worden geleverd met een koord waarmee ze strak om de boot kunnen worden gespannen. Indien nodig, kan een dekhoes worden gecombineerd met een steunpaal of met een support systeem.   

De romp van de boot

Rond de waterlijn ontstaat vaak vervuilingen op de boot. Het schoonmaken van de romp zorgt voor minder weerstand in het water. Een motorboot zal dan minder diesel verbruiken en een zeilboot zal sneller zijn. Gebruik tijdens het schoonmaken van de romp geen bleekmiddel of schuurmiddel, maar speciale reinigers voor boten. Ook belangrijk bij het reinigen van de romp is het aanbrengen van een speciale wax. Dit zorgt ervoor dat vervuiling zich minder snel hecht aan de buitenkant van de boot. De romp moet een paar keer per jaar schoongemaakt worden.

Leestip: Elektrisch varen: de voor- en nadelen

Het interieur

Ook de binnenkant van de boot is een noodzakelijke schoonmaakklus. Doordat boten voortdurend vochtig zijn, is de kans op schimmel groot. Een goede remedie tegen schimmel is de boot droog houden en regelmatig schoonmaken. Het toilet aan boord kun je het best schoonmaken met een speciale reiniger. Zo zijn er toiletvloeistoffen, die ervoor zorgen dat alle onaangename geurtjes uit de vuilwatertanks verdwijnen.

Het dek van de boot

Veel boten hebben een teakdek. Zonder behandeling gaat dit verkleuren of vergrijzen. Er kan ook een groene aanslag ontstaan. Bij het schoonmaken mag nooit een hogedrukreiniger worden gebruikt. De kans op beschadiging van het teak is te groot. Het dek dient minimaal één of twee keer per jaar te worden gereinigd.

Foto: Shaah Shahidh