Hoe Heel Holland Bakt-winnaar Menno overstapte naar de zorg

Menno de Koning won in 2014 het bekende televisieprogramma Heel Holland Bakt. Toch kon hij zijn ‘ei’ niet kwijt in de horeca en besloot om het over een hele andere boeg te gooien: hij liet zich omscholen en koos voor een baan in de zorg. Vandaag de dag werkt de Heel Holland Bakt-winnaar als Helpende 2 bij Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW) en dat bevalt hem prima! “Ik sta veel positiever in het leven en ga elke dag met plezier naar mijn werk.” Lees alles over zijn omscholingstraject en waarom Menno tegenwoordig fluitend naar zijn werk gaat.

“Ik liep mezelf letterlijk voorbij”

Hoe Heel Holland Bakt-winnaar Menno overstapte naar de zorg

Toen Menno de Koning in 2014 tot winnaar van Heel Holland Bakt werd gekroond, kwam er een hoop op hem af. Hij werkte in een kookwinkel, bracht 2 kookboeken uit, gaf workshops en werd regelmatig gevraagd voor events zoals de Libelle Zomerweek en het LINDA Festival. “Het was zoveel dat hij mij letterlijke TE veel werd. Binnen een jaar zat ik thuis met een burn-out.”, vertelt hij in een interview met het UWV. “Ik zei overal ‘ja’ op en liep mezelf letterlijk voorbij. Ik besloot het rustiger aan te doen, maar bleef wel in de kookwinkel werken. Daar werd mijn contract in 2020 niet verlengt, waardoor ik in de ww terecht kwam. Achteraf is dit mijn redding geweest.”

Van Heel Holland Bakt-winnaar naar zorgmedewerker

Omscholen naar zorgmedewerker

Met hulp van het UWV leerde Menno om verder te kijken dan de horeca. “Voor iemand met mijn achtergrond was dit een logische keuze geweest, maar in 2020 zaten we volop in de coronapandemie en lag de branche op zijn gat. Ik moest dus andere opties overwegen. Een lastige keuze, want wat wilde ik dan?” Menno deed via het UWV verschillende competentietesten. “Ik hou ervan om met mensen te werken en voor ze te zorgen. Toen ik bij UWV aangaf dat ik wel dieper in het onderwerp wilde duiken, kreeg ik heel snel het bericht dat zij samen met de gemeente en een aantal zorgaanbieders bezig waren met een omscholingstraject om mensen binnen te halen. Of dat iets voor mij was?”

Leestip: Zorgverzekeringen vergelijken, stap voor januari over!

“Ik ga nu elke dag met plezier naar mijn werk”

Menno besloot zich te laten omscholen. “Ook spannend, want ik had in 2001 voor het laatst in de schoolbanken gezeten, maar na een dag meelopen bij Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW) dacht ik: ik ga het gewoon proberen! Er was meteen een klik, het werken met mensen ligt me. In de 20 weken daarna heb ik een stoomcursus gekregen die normaal 2 jaar duurt en inmiddels werk ik alweer een half jaar als Helpende 2 bij HWW en ben ik daar helemaal op mijn plek. Ik sta veel positiever in het leven en ga elke dag met plezier naar mijn werk.”