Geld lenen, waar moet je op letten?

Er zijn heel wat redenen te bedenken om een lening af te sluiten. Je gaat een nieuwe auto kopen, je hebt je droomhuis gevonden, je gaat verbouwen of misschien is er wel een huwelijk in aantocht. Geld lenen? Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening? En hoe beperk je de financiële risico’s? Alles wat je moet weten!

Geld lenen? Bepaal de leenvorm

Ga in de eerste plaats goed na welk type lening het best bij jouw project past. Er zijn honderden soorten leningen, waarvan de bekendste de persoonlijke lening en het doorlopend krediet zijn. Een persoonlijke lening biedt duidelijkheid. Je leent een bedrag en betaalt dit binnen een afgesproken periode terug. Bij het doorlopend krediet kun je de leensom gedurende de looptijd telkens weer geheel of gedeeltelijk opnemen. Over het openstaande saldo wordt rente betaald. Klinkt aanlokkelijk, maar de rente is vaak relatief hoog.

Vergelijk rentes

Vergelijk ook de rentetarieven van verschillende geldverstrekkers. Het antwoord op de vraag ‘Hoeveel kan ik lenen?’ hangt immers ook af van de aanbieder en de rentevoet. Een paar procent verschil in rente kan al snel duizenden euro’s schelen op de eindafrekening. Vraag dus meerdere offertes op, bij zoveel mogelijk aanbieders en vergelijk ze met elkaar.

Leestip: Zakelijke fotoshoot voor je visitekaartje, website & socials

Hou overal rekening mee

Dat betekent ook rekening houden met het ergste! Het kan dat je onverwacht komt te overlijden. Om te voorkomen dat jouw nabestaanden met jouw schuld achterblijven, kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze zit soms bij een lening inbegrepen, maar lang niet altijd. Soms is het ook verstandiger om deze verzekering uit de lening te halen en apart af te sluiten. Heb je onverwacht een financiële meevaller? Denk dan ook eens aan extra aflossen. Als dit kosteloos is toegestaan binnen jouw overeenkomst, dan bespaar je op die manier heel wat rentekosten.

Foto: 3D Animation Production Company