Ga zitten, relax & leer alles over de slow living lifestyle!

Heb je al verwoede pogingen gedaan om te ontsnappen aan de dagelijkse rush van wassen, tandenpoetsen, kinderen aankleden, ontbijten, naar school brengen, door naar je werk en aan het einde van de dag alles in reverse? Ga zitten, ontspan (!) en duik samen met mij in de slow living lifestyle.

Wat is slow living?

Ontspanningsoefeingen

Slow living is een levensstijl die in het teken staat van een relaxed ritme. Hierbij draait het allemaal om het maken van de juiste keuzes. Je voegt bezigheden toe die je rust en ontspanning brengen en skipt onnodige ergernissen die je in de haast en chaos van het leven sleuren. Slow living zorgt ervoor dat je meer in het moment gaat leven en focust op kwaliteit boven kwantiteit.

Slow living past perfect in het rijtje met andere slow-bewegingen.

  • Slow food: voor het bereiden en genieten van maaltijden op een rustige en bewuste manier.
  • Slow fashion: voor duurzame en ethische kledingproductie.

De slow living basics

Van fast naar slow fashion - zo doe je dat

Slow living is gebaseerd op een aantal kernprincipes die je helpen om een rustiger en gelukkiger leven te leiden. Deze basics zijn:

  1. Bewustzijn: wees je bewust van je gedachten, gevoelens en handelingen. Dit betekent dat je je tijd neemt om beslissingen te nemen en in het moment leeft.
  2. Eenvoud: maak je leven makkelijker door overbodige spullen en verplichtingen te schrappen. Focus je op wat echt belangrijk is!
  3. Kwaliteit boven kwantiteit: kies voor kwaliteit in alles wat je doet. Van je spullen in huis tot de relaties die je hebt met de mensen om je heen en de tijd die je hieraan besteedt.
  4. Verbinding met de natuur: breng meer tijd buiten door en waardeer de de frisse lucht en mooie landschappen om je heen. Dit helpt je om te ontstressen.
  5. Verbinding: ga betekenisvolle relaties aan met de mensen om je heen. Dit betekent tijd maken voor familie en vrienden.
  6. Zelfzorg: zet je fysieke en mentale gezondheid op nummer 1. Zorg goed voor jezelf, neem genoeg rust en kies voor een healthy lifestyle.

Leestip: Van fast naar slow fashion: zo maak je de overstap

Voordelen van slow living

Het aannemen van een slow living levensstijl biedt tal van voordelen:

  • Ontspanning: door je leven te vertragen en je te focussen op het moment, zul je merkbaar ontstressen.
  • Gezonder: slow living stimuleert gewoonten die bijdragen aan een gezonde levensstijl, zoals: voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.
  • Diepere relaties: door meer tijd te besteden aan het opbouwen en onderhouden van relaties, ontwikkel je sterkere vriendschappen.
  • Voldoening: door je te concentreren op wat echt belangrijk is en de tijd te nemen om van de kleine dingen in het leven te genieten, ervaar je een groter gevoel van voldoening en geluk.

Hoe pas je slow living toe in je dagelijkse leven?

Wat is Slow Living

1. Mindfulness

  • Begin met dagelijkse mindfulness-oefeningen, zoals: meditatie, ademhalingsoefeningen of simpelweg tijd doorbrengen in stilte. Dit helpt je om meer in het moment. te leven.
  • Neem de tijd om van je maaltijden te genieten, zonder afleidingen zoals televisie of je telefoon. Concentreer je op de smaken, texturen en geuren van je voedsel.

2. Versimpel je leven

  • Maak je huis vrij van overbodige spullen die je niet nodig hebt of gebruikt. Dit zorgt voor een opgeruimd leven en een opgeruimd hoofd!
  • Beoordeel je dagelijkse en wekelijkse verplichtingen en schrap activiteiten die niet bijdragen aan je happiness.

3. Kies voor kwaliteit

  • Investeer in kwaliteitsproducten die lang meegaan en je echt gelukkig maken. Dit geldt voor alles van kleding tot huishoudelijke artikelen.
  • Besteed je tijd aan activiteiten die je echt plezier en voldoening geven, in plaats van veel tijd te besteden aan oppervlakkige bezigheden.

4. Geniet van de natuur

  • Maak dagelijks tijd vrij voor een wandeling. Dit helpt om je te aarden en meer rust in je leven te brengen.
  • Tuinieren kan een zeer rustgevende activiteit zijn!

5. Diepere relaties

  • Plan regelmatig tijd in om door te brengen met je dierbaren. Dit kan een eenvoudige maaltijd zijn, een wandeling of gewoon samen zitten en bijkletsen.
  • Doe mee aan gemeenschapsactiviteiten of vrijwilligerswerk. Dit helpt je om verbonden te blijven met de mensen om je heen.

6. Zorg goed voor jezelf!

  • Slaap regelmatig, eet gezond en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  • Maak dagelijks tijd vrij voor ontspannende activiteiten, zoals: lezen, een warm bad of luisteren naar rustgevende muziek.