Extra vitamines in de wintertijd

In de wintertijd is het zeer belangrijk om te zorgen voor een goede weerstand. Hierdoor kan je lichaam zich schrap zetten tegen allerlei aanvallen van buitenaf. In de herfst en winter komt er nu eenmaal meer griep en verkoudheid voor dan in de lente en de zomer. We zitten met z’n allen meer binnen en krijgen dus veel minder buitenlucht in onze longen dan in de zomer. Ook kunnen bacteriën en virussen zich op deze manier veel beter verspreiden. Een goede weerstand kan cruciaal zijn. Hoe zorg je hiervoor? Tips voor extra vitamines!

Extra vitamines voor een hogere weerstand

De allerbekendste vitamine is waarschijnlijk toch vitamine C. Deze vitamine zit vooral in groenten (met name koolsoorten), fruit (sinaasappel, kiwi, bessen en citroen) en in aardappelen. Een tekort aan vitamine C kan zich uiten in een verminderde weerstand en in vertraging bij wondgenezing. Teveel vitamine C uit zich in diarree en darmklachten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is 75 milligram. Wanneer we gezond en gevarieerd eten volgens de schijf van vijf, zouden we voldoende vitamine C moeten binnenkrijgen. Wanneer je toch behoefte hebt aan extra vitamine C, door stress of herstel na ziekte, kun je vitamine C innemen door bijvoorbeeld een bruistablet op te lossen in een glas water. In de kruidvat folder vind je diverse supplementen met vitamines.

Leestip: Ali V Diner: schuif aan bij Ali B voor een plantaardig diner

Vitamine D

Als we het over extra vitamines hebben, is vitamine D is ook een zeer belangrijke weerstandsvitamine. Deze vitamine stimuleert specifieke cellen van ons afweersysteem en kan op die manier ziektes onderdrukken. Ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van de zon. Dat is ook direct de reden waarom we in de winter meer gebrek hebben aan vitamine D. Doordat de huid meer bedekt is door kleding, de dagen korter zijn en we veel minder buiten komen. Vitamine D komt voor in vette vis, als makreel en haring, en ook wordt vitamine D toegevoegd aan margarine en halvarine.

Vitamine A

Over vitamine A horen en lezen we vaak niet zoveel. Toch is vitamine A ook een belangrijke weerstandvitamine. Het wordt ook wel de anti-infectievitamine genoemd, omdat deze zorgt dat ons lichaam over voldoende witte bloedcellen beschikt die een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem zijn. Vitamine A vind je in margarine, halvarine, zuivel, eieren, wortelen en leverproducten. Ook in vlees en vleeswaren zit vitamine A.

Eet gezond, beweeg genoeg en ga regelmatig lekker naar buiten of zorg voor goede ventilatie. Ook als het weer wat minder is! Zo behoud je een prima weerstand om de winter gezond door te komen.