Energie besparen? 4 tips om slim te schakelen

Duurzaam wonen is al lang geen trend meer, maar een lifestyle. Energie besparen levert niet alleen een betere wereld op, maar ook minder kosten. Het kan ons dus niet groen genoeg zijn in huis! Wat kun je doen om de energienota zo laag mogelijk te houden? En welke tools helpen je hierbij? 4 tips om slim te schakelen thuis!

#1 Energie besparen met duurzame ledverlichting

Met led haal je voordelige verlichting in huis. Een traditionele gasontladingslamp gebruikt gemiddeld 2.200 watt, een ledlamp slechts 1.500 watt: een aanzienlijke besparing in energie dus. Daarnaast hebben ledlampen geen opwarmtijd, ze geven meteen op vol vermogen licht. En dit licht is ook nog eens beter. Met ledlampen heb je dus meer licht met minder energie en dus ook minder kosten.

#2 Smart lampen met realtime bediening

Smart lampen zijn lampen die op afstand kunnen worden bediend. Met een app bijvoorbeeld, of met je stem. “Hé Google: licht aan!” is alles wat je hoeft te zeggen. Het grote voordeel hiervan is niet alleen dat je niet hoeft op te staan om de knop om te zetten, maar ook dat je het licht niet onnodig lang hoeft aan te laten. Kom je ‘s avonds laat thuis? Dan zet je via de app de lampen aan als het buiten donker wordt. Op die manier weten inbrekers niet dat je niet thuis bent. Het licht alvast aanzetten voordat je weggaat is niet nodig met Smart lampen.

#3 Slim schakelen om energie te besparen

Ben je helemaal klaar met die lelijke, oude schakelaars in je woning? Er is niet alleen een mooier, maar ook een duurzamer alternatief: schakelaars van Busch Jaeger Future Linear. Ze hebben een strak design en zijn verkrijgbaar in mat en glans. Bijkomend voordeel is dat deze schakelaars kunnen worden gecombineerd met een dimmer en een bedieningselement. Met gedimd licht kun je energie besparen. Goed voor mensen & milieu én voor je portemonnee!

Leestip: Duurzaam wonen? 8 tips voor een eco lifestyle in huis

#4 Isolerende raamdecoratie

Door isolerende raamdecoratie op te hangen, wordt de temperatuur een stuk aangenamer in huis. Veel mensen denken bij raamdecoratie alleen aan de privacy die dit biedt en aan de zonwerende werking, maar ook op koude winterdagen werkt het in je voordeel. Stoffen gordijnen aan een rail houden de meeste warmte vast. Dit komt omdat dit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld lamellen en rolgordijnen, geen kieren heeft. Hoe dikker de stof, hoe beter!

Foto: Nick Night