Elektrisch varen is een snel groeiend segment. Enerzijds door het milieubewuste aspect en de subsidies die hiervoor worden verstrekt aan de bootbezitter, anderzijds doordat je met een elektrische boot letterlijk fluisterzacht kunt varen. Hoe gaat elektrisch varen in zijn werk? En welke alternatieven zijn er?
Drie manieren van varen
In de pleziervaart zijn drie manieren van gemotoriseerd varen: op diesel of benzine en elektrisch varen. De boot wordt aangedreven door een binnenboordmotor of een buitenboordmotor. Tweetaktmotoren voor boten kunnen eigenlijk niet meer. Ze zorgen voor overmatige luchtverontreiniging.
Elektrisch varen
Bij elektrisch varen wordt gebruik gemaakt van een motor die wordt aangedreven door een accu. Deze modellen worden ook wel fluistermotoren genoemd. Het grote voordeel van elektrisch varen is namelijk dat hij muisstil is en je in alle rust van de omgeving kunt genieten. Een nadeel is dat je gebonden bent aan de batterijduur, een relatief korte vaartijd.
Buitenboordmotoren
Bij buitenboordmotoren zijn er in verschillende soorten en maten. De motor wordt aangepast aan het boottype. Hij hangt aan de spiegel (de achterkant) van de boot. Omdat een buitenboordmotor draaibaar is, dient deze ook als roer.
Voor- en nadelen
Een buitenboordmotor kopen heeft als voordeel dat hij een stuk goedkoper is dan een binnenboordmotor. Hij is ook eenvoudig te kantelen, om schroefverstoring te verhelpen. En met een buitenboordmotor kun je hoge pk halen! Binnenboordmotoren maken minder lawaai en trillen een stuk minder. Ze hebben een grotere tankinhoud en zijn zuiniger in gebruik, omdat het veelal dieselmotoren betreft. Een binnenmotor geeft de boot vaak een goede stabiliteit, omdat hij in het midden van de boot is geplaatst.
Leestip: 12 kado ideeรซn als je 10 jaar samen bent
Hoeveel pk?
Het aantal pk is afhankelijk van het gebruik. Ga je recreatief de grachten over, dan heb je geen zware motor nodig. Wanneer je besluit om ook op open water te gaan varen – zoals het IJmeer, IJsselmeer, de Zeeuwse Wateren of op snelstromende rivieren zoals de Rijn en Maas – dan is meer pk nodig! Het is dan raadzaam om een zwaardere motor te hebben. Snel varen is in Nederland op slechts weinig plaatsen toegestaan. Voor diegenen die kiezen voor luxe en snelheid is er een hybride vorm in de vorm van sloepen met een verzwaarde motorisering. In Nederland geldt: voor boten die sneller dan 20 kilometer per uur gaan heb je een vaarbewijs nodig!
Foto: Geran de Klerk