Eerste hulp bij jaloezie: hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?

Ik ben Marlouk en ik ben jaloers. Dit is niet alleen vervelend voor de mensen waar ik van hou, maar ook voor mezelf. Jaloezie maakt namelijk meer kapot dan je lief is. Je ligt er nachten van wakker, bedenkt complete scenario’s die nergens op slaan en duwt mensen van je af met onterechte beschuldigingen en onrealistische eisen. Maar wat doe je tegen deze vervelende, maar moeilijk te temmen karaktereigenschap? Voor de nodige self healing ging ik op zoek naar eerste hulp bij jaloezie.

Eerste hulp bij jaloezie - hoe kom je er van af

Waar komt jaloezie vandaan?

Jaloezie kan vele oorzaken hebben, reële en irreële. Je kan bijvoorbeeld bedrogen of verlaten zijn in het verleden, waardoor je een angst hebt ontwikkeld dat je dit nog een keer overkomt. Of je bent daadwerkelijk anders behandeld dan anderen; op school, je werk, in je familie, door vrienden, een geliefde of in welke situatie dan ook. Hoe echt en oprecht deze pijn ook is, de jaloezie die hiermee gepaard gaat zorgt vaak voor zelf geschetste doemscenario’s die dit niet zijn.

Iedereen is een beetje jaloers

In de gedragswetenschap wordt vaak gesproken over ‘gezonde jaloezie’. Iedereen heeft van nature het instinct om te beschermen van hem of haar lief is…en dat is inderdaad gezond! Jaloezie wordt pas een probleem als het de overhand neemt en je er naar gaat handelen. Onderstaande acties, die ik uit persoonlijke ervaring deel, zijn niet oké. Gebruik ze als checklist.

  • Stiekem de telefoon van je partner checken
  • Een paar keer per dag kijken wanneer iemand online is om een patroon te ontdekken
  • Liegen om iemand te dwingen om naar je toe te komen
  • Met consequenties dreigen als de waarheid (volgens jou) niet boven tafel komt
  • Een fake profiel aanmaken op social media en hem/haar verleiden om te kijken of je avances worden beantwoord
Zo kom je van jaloezie af

Eerste hulp bij jaloezie

Eerste hulp bij jaloezie begint, net als vele andere karaktereigenschappen die je wilt veranderen, met zelfinzicht. Toegeven dat je een probleem hebt is de eerste stap in je self healing-proces. De volgende stap is het patroon in je gedrag ontdekken. Ook dit schrijf ik allemaal uit ervaring. Ik ben geen love doctor, wel een ervaringsdeskundige. Zijn er bepaalde triggers waardoor je jaloezie de overhand neemt? Op het moment dat je iemand niet kunt bereiken bijvoorbeeld? Als je iets ziet op social media? En/of als mensen over anderen tegen je praten, waardoor je wantrouwig wordt? Probeer erachter te komen wanneer de jaloezie ontstaat. Met die informatie moet je een turning point zien te vinden voor jezelf. Boos worden, huilen en dreigen heeft geen zin, hiermee duw je mensen alleen maar van je af en bereik je juist het tegenovergestelde van wat je wilt: liefde. 

Stop met doemdenken en zoek afleiding!

Wat mij heel erg heeft geholpen is afleiding zoeken. Bel bijvoorbeeld een vriend of vriendin en praat de gedachten van je af of ga een film of serie kijken waarin andermans ellende de overhand heeft. Schrijven, dit blog bijvoorbeeld, werkt voor mij ook om mijn hart te luchten en te beseffen dat die jaloerse gedachten niet reëel zijn. En zo heb jij waarschijnlijk ook iets dat je leuk vindt om te doen en waarin je jouw passie kwijt kunt. Vind je het lastig om met beide benen op de grond te blijven als je in een ‘el dramatico of el dramatica-vibe’ dreigt te raken? Schrijf dit soort dingen dan voor jezelf op en pak je checklist erbij op het moment dat de slechte gedachten komen opborrelen. Geloof me, het werkt!

Omgaan met ziekelijke jaloezie

Meer weten over jaloezie en hoe je er van af komt? In het boek Van A tot ggZ – Omgaan met ziekelijke jaloezie geeft sociaal psycholoog Pieternel Dijkstra je inzicht in de oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden van ziekelijke jaloezie.

Boek Van A tot Z omgaan met ziekelijke jaloezie