Duurzaam wonen? 8 tips voor een eco lifestyle in huis

De groene trend is nog lang niet over zijn hoogtepunt heen. Steeds meer markten worden langzaam maar zeker opgeslokt door de eco lifestyle. Duurzaam bouwen, duurzaam wonen, natuurlijke energiebronnen, led verlichting, gezond eten en zero waste. We zijn er allemaal op onze eigen manier mee bezig. Hoe maak je de overstap van grijs naar groen? En hoe kun je met een paar kleine veranderingen al een heleboel besparen?

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen is de combinatie van een duurzame levensstijl en een duurzaam huis. Goede isolatie, dubbel glas, natuurlijke energiebronnen en energiezuinige verlichting maken je woning groen en toekomstbestendig. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, die de warmte ‘s winters binnen houdt en in de zomer buiten, aan zonnepanelen, een warmtepomp en aan led lampen. 

Een duurzame levensstijl

Een duurzame levensstijl is een kwestie van de knop omzetten, gewoonten doorbreken die er door de jaren heen zijn ingeslopen. Dit kun je in één keer doen, of stap voor stap. Een paar simpele tips, die samen het verschil maken.

8 tips om te verduurzamen

 1. Zet de temperatuur van de douche 1 of 2 graden lager
 2. Doe dit ook in de koelkast
 3. Let altijd goed op dat je geen opladers of andere stekkers, die niet wordt gebruikt, in het stopcontact laat zitten
 4. Laat de televisie niet aanstaan als je niet kijkt
 5. Douche doordeweeks hooguit 5 minuten en in het weekend iets langer
 6. Geef blikverpakkingen een tweede leven door er opbergers en vaasjes van te maken
 7. Gooi oude kleding in de kledingbak of gebruik het als inpakpapier voor cadeautjes!
 8. Koop zo min mogelijk producten met een plastic verpakking

Leestip: Duurzaam eten met minder mooie groenten
Leestip: 10 tips waarmee je zonder moeite verduurzaamt

Energie besparen

Natuurlijke energiebronnen – zoals zonnepanelen, windmolens en een warmtepomp geven ons groene energie maar wij kunnen op onze beurt ook bijdragen met een energiezuinig leven. Met duurzame led verlichting bijvoorbeeld. Hiermee bespaar je al gauw 50 procent op je verbruik en op de jaarlijkse energienota. Timers en dimmers zijn ook een goede tip voor wie wil besparen. Hiermee zorg je ervoor dat lampen niet onnodig lang en en fel schijnen. En minder licht = minder watt! Je kunt led dimmers online bestellen. Deze zijn speciaal ontworpen om led lampen te dimmen. Halogeen dimmmers werken doorgaans niet op led lampen, omdat deze een minimale belasting nodig hebben. Led verlichting verbruikt zo weinig dat het deze minimale belasting niet haalt.

De voordelen van timers en led dimmers

 • Stel zelf een tijd in, zodat lampen niet onnodig branden
 • Geen overbelichting en overbelasting
 • Speciaal ontworpen voor led verlichting
 • Ideaal voor veldverlichting van sportclubs
 • Gemakkelijk zelf te installeren

Foto: