Duurzaam ondernemen doe je zo!

Als bedrijf sta je middenin de maatschappij. Het is dus goed om je bewust te zijn van de effecten die jouw producten en/of diensten op je omgeving hebben. En – misschien nog wel belangrijker – wat je kunt doen om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken? Hoe kan jouw bedrijf groene stappen maken en een steentje bijdragen aan een betere wereld? Een spoedcursus: duurzaam ondernemen doe je zo!

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen wordt ook wel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) genoemd. Bedrijven die duurzaam ondernemen houden in hun bedrijfsvoering rekening met effecten die hun werk heeft op het milieu en op sociaal-ethisch gebied. Het bedrijf is zich bewust van haar vervuiling en onderneemt actie om dit te minimaliseren.

Hoe kan ik verduurzamen als bedrijf?

Groene stappen zetten als ondernemer is niet zo moeilijk. Er zijn zelfs hele aantrekkelijke subsidieregelingen, die een groot deel van de investering financieren! Weet je niet waar te beginnen? We hebben drie populaire eco-oplossingen voor je op een rij gezet.

#1 Duurzaam ondernemen met ecoverpakkingen

Duurzaam verpakkingsmateriaal

Productverpakkingen hebben een groot aandeel in het wereldwijde plasticprobleem. Per jaar wordt er ongeveer 311 miljoen ton plastic geproduceerd. Hiervan eindigt 12,7 miljoen ton in zee. Meer dan een derde hiervan zijn plastic verpakkingen. Shampooflessen bijvoorbeeld, en verpakkingsmateriaal van producten die we online bestellen. Bedrijven stappen daarom massaal over op ecovriendelijk verpakkingsmateriaal. Karton bijvoorbeeld of verpakkingen van biologisch afbreekbaar materiaal. Blik is ook een goed alternatief. Het is niet biologisch afbreekbaar, maar kan wel oneindig worden gerecycled.

Leestip: Duurzaam douchen met vegan body bars – kortingscode!

#2 Elektrische bedrijfsauto’s

Elektrische bedrijfsauto

Onze stikstofuitstoot is een groot probleem voor het milieu. Eén van de veroorzakers hiervan zijn uitlaatgassen van diesel- en bezinewagens. Elektrisch rijden is een groen alternatief. Niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven die hun zakelijke kilometers graag zo groen mogelijk houden. Er zijn tegenwoordig elektrische bedrijfswagens die van alle gemakken zijn voorzien. En door heel Nederland rijden ook al ruim 1.400 elektrische stadsbussen. 

#3 Overstappen op duurzame ledverlichting

Overstappen op ledverlichting

Ledverlichting geeft meer licht met minder watt. Een goedkope en milieuvriendelijke oplossing voor je showroom, sportclub, winkel of kantoorpand! Door minder energie te gebruiken bespaar je het milieu niet alleen een hoop ellende, het scheelt ook aanzienlijk op de jaarlijkse energienota. En duurzaam ondernemen wordt nóg duurzamer dankzij de speciale functies die ledverlichting biedt. Zo kun je het licht bijvoorbeeld dimmen, of een timer instellen om minder branduren – en dus minder kosten – te maken. Voor ondernemers in de sport is er Bosa subsidie. Hiermee kun je tot 30 procent van je investering in ledverlichting terugvragen via de overheid.