Duurzaam eten met minder mooie groenten

Voordat een komkommer, krop sla of tomaat in je mandje belandt is hij meestal eerst aan een grondige inspectie onderworpen. Geen zachte plekjes? Bruine vlekken? Oke check! Stom eigenlijk, want ‘minder mooie’ groenten zijn net zo gezond. En omdat wij een selectie maken van de crème de la crème van de groenteafdeling, worden ze vaak weggegooid.

De oenen van de groenteafdeling

Les nummer 1 tegen voedselverspilling: gooi geen eten weg! Bewust doen we dit al minder vaak, maar onbewust belanden nog steeds bergen groente en fruit in de afvalbak zonder dat ze zijn aangeraakt. Een perzik met een iets minder zacht huidje, een banaan met een bruin plekje of een beschadigde tomaat. De oenen van de groenteafdeling belanden massaal in de groene bak.

5 x lekker eten met minder mooie groenten

Met een paar handige trucs kun je van minder mooie groenten nog steeds een culinair hoogstandje maken.

#1 Think smoothie

Smoothie van minder mooie groenten

Wie de dag begint met een smoothie is niet alleen duurzaam bezig wat de voedsepverspilling betreft, ook je lichaam heeft hier enorm veel profijt van. En van die minder perfecte rondingen zie je niets meer terug als je prakkie door de blender is geweest!

#2 Een salade met minder mooie groenten

Een salade met minder mooie groenten

Een salade leent zich ook prima om een paar misvormde wortels en komkommers in weg te werken. Kom je tijdens het snijden een plekje tegen dat echt niet meer goed is, dan hak je hier gewoon langsheen. Vers gesneden groente in je salade is een stuk gezonder dan een kant-en-klare maaltijdsalade uit het koelvak.

#3 Pastasaus

Verspil-me-nietjes van Lidl

Een andere specialiteit waarvoor minder mooie groenten als basis kunnen dienen is saus. Groentedippers voor de chips, maar ook pastasaus. Gehakt, zelfgemaakte tomatensaus en lekker veel groente erbij! Een gezonde basis voor de spaghetti. Lidl heeft duurzaam eten omarmd en biedt klanten een snelle, verantwoorde maaltijd met hun Verspil-me-nietjes pastabasis. Deze saus bestaat voor 96 procent uit groente: minder perfecte groenten, die net zo lekker smaken! Het ideale basisingrediënt voor je lasagne of pasta en #verspillingsvrij.

#4 Groentesoep

Soep maken van minder mooie groenten

Vergeet die poedersoepjes van kantoor! Niets is lekkerder dan een kop zelfgemaakte soep. Zeker in het druilerige najaar kunnen we hier extra van genieten. Met een paar mislukte broccoli’s, kromme wortels en een zielige prei zet je in een handomdraai een soep uit grootmoeders tijd op tafel.

#5 Groente-ijsjes

Groente-ijsjes

De trend van afgelopen zomer? Groente-ijsjes! Een verantwoorde traktatie voor de kids. Te vinden in het vriesvak, maar natuurlijk veel leuker om samen te maken. Gooi je eigen ratatouillemix door de blender, giet het mengsel in een ijsvorm en zet het in de vriezer. Na ongeveer 3,5 uur heb je je eigen groente-ijsjes!