De vreemdste souvenirs van 2019

Elk jaar zijn er weer vakantiegangers die nét even iets te authentieke souvenirs mee willen nemen. Reisorganisatie Tourlane onthult de vreemdste souvenirs die vakantiegangers in 2019 langs de douane probeerden te smokkelen.

4 x: de vreemdste souvenirs

Tourlane wil vakantiegangers graag aanmoedigen om volgend jaar op een duurzame manier met de lokale bezienswaardigheden om te gaan. Op hun website verzamelde de organisatie daarom informatie over wat toeristen wél en vooral niet als souvenir mee naar huis kunnen nemen.

Vakantiegangers nemen souveniers mee uit Pompeii

1. Eeuwenoude mozaïeksteentjes

In april van dit jaar arresteerde de Italiaanse politie een Britse toeriste met 20 antieke mozaïeksteentjes in haar koffer. Ze had de steentjes ontvreemd uit het ‘House of Anchor’, een ruïne in de beroemde Romeinse stad Pompeii. De materiële schade die door deze actie is aangericht wordt geschat op 2.600 euro. De Britse vrouw zal dit bedrag zelf moeten betalen en riskeert ook een gevangenisstraf van maximaal 8 maanden.

vreemdste souvenirs van 2019 40 kilo zand

2. Veertig kilo zand

In augustus, na een zonnige vakantie op Sardinië, werd een Frans koppel op hun weg naar huis, bij de douane staande gehouden. Bij een controle bleken hun koffers gevuld met maar liefst 40 kilo zand van een strand in de buurt van Chia. Het stel was zo onder de indruk van het zand, dat zij het in plastic flessen mee naar huis wilden nemen. Dit is echter sinds een paar jaar strikt verboden. De twee vakantiegangers riskeren door dit souvenir een geldboete van 3.000 euro en een mogelijke celstraf van 6 jaar .

Vreemdste souvenirs koraal rif

3. Een doosje vol koraal

In februari werd een Chinese professor aangehouden met een doos vol koraal. De man werd ervan verdacht de stukken koraal zelf te hebben afgebroken, om ze vervolgens in zijn koffer te verstoppen. Het voorval vond plaats in de buurt van de Beibu Golf van Tonkin, een populaire toeristische plek maar ook een beschermd natuurreservaat. Het verwijderen, verhandelen en vervoeren van koraal uit Weizhou Eiland is ten strengste verboden. De professor kreeg een geldboete van 10 maal de waarde van het koraal.

Vreemste souvenirs stalagtieten

4. Prehistorische stalactieten

In maart werden vier toeristen gearresteerd voor het afbreken en meenemen van stukken van stalactieten uit een Chinese grot. Gezien dit natuurfenomeen miljoenen jaren nodig heeft om te groeien, is de impact van deze daad enorm. Ook voor de toeristen zelf waren de consequenties groot – hun actie werd namelijk op camera vastgelegd en door maar liefst door 150 miljoen mensen online bekeken. Naast een publiekelijke verontschuldiging draaide de groep ook op voor de herstelwerkzaamheden door een team van specialisten.

Over Tourlane

Tourlane is in 2016 opgericht in Berlijn. De online reisorganisatie maakt het samenstellen en boeken van meerdaagse rondreizen eenvoudig en stressvrij. Hiervoor combineert Tourlane de lokale kennis en ervaring van reisexperts met geavanceerde technologieën. Klanten kunnen op die manier volledig gepersonaliseerde reizen boeken die door de Tourlane-experts zijn samengesteld en gekwalificeerd, naar meer dan 50 bestemmingen wereldwijd.

Foto´s: Unsplash en Freepik