De ultieme gids voor slim solliciteren: cv-tips!

Een nieuwe baan vinden kan een hele uitdaging. Of je nou aan het begin staat van je carrière, een switch wilt maken of nieuwe kansen verkent: deze ultieme gids voor slim solliciteren zal je helpen bij elke stap. Van het opstellen van een indrukwekkend cv tot de voorbereiding voor een sollicitatiegesprek. Ik deel de geheimen van succesvol solliciteren en geef handige tips & tricks.

Slim solliciteren met een goede sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief kan het verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een kennismakingsgesprek en op de nee-stapel belanden. Maar hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Wat is de beste zakelijke opmaak? En welke elementen mogen absoluut niet ontbreken?

5 schrijftips

Slim Solliciteren met een goede sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief schetst het beeld dat jij geknipt bent voor de functie, zonder dat je dit letterlijk zo benoemt. Je toon moet zakelijk zijn, met een kleine persoonlijke touch. In hoeverre je het zakelijk houdt hangt uiteraard ook af van de baan waarop je solliciteert. Gebruik deze 5 schrijftips om de beste eerste indruk te maken bij je potentiële nieuwe werkgever.

1. Richt je tot de juiste persoon

Adresser de brief aan de persoon die verantwoordelijk is voor het wervingsproces. Die vind je in de meeste vacatures bij de contactgegevens. Vermeld ook de naam van het bedrijf waarbij je solliciteert in je tekst. Dit maakt je sollicitatiebrief persoonlijk en geen 13 in een dozijn.

2. Vertel waarom jij geknipt bent voor de baan

Vertel waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf en hoe jouw vaardigheden en ervaring passen bij de functievereisten. Schrijf dit niet in letterlijk woorden op, maar praat bijvoorbeeld over je opleiding, werkervaringen en de taken die bij vorige werkgevers onder jouw verantwoordelijkheid vielen.

3. Wees concreet

Geef concrete voorbeelden van je kennis en vaardigheden die relevant zijn voor de functie, in plaats van algemene uitspraken te doen. Refereer ook naar taken die in e vacature worden beschreven.

4. Mand!

Houd je sollicitatiebrief kort en bondig, liever niet meer dan één pagina lang, en vermijd herhalingen van informatie die al op je CV staat.

5. Sluit je sollicitatiebrief ‘sociaal’ af

Sluit je brief af met een sterke slotparagraaf waarin je jouw interesse in de functie herhaalt en aangeeft dat je graag de mogelijkheid zou hebben om verder te praten in een persoonlijk gesprek. Benoem hierin ook de verschillende contactmogelijkheden, zoals: bellen, mailen en social media.

Leestip: SEO schrijven voor je website

Voorbeeld sollicitatiebrief

Weet je niet hoe het ook alweer zit qua opmaak? Ben je op zoek naar een goede intro en afsluiter? Of wil je de fijne kneepjes van jezelf op een bescheiden manier aanprijzen afkijken? Gebruik mijn voorbeeld sollicitatiebrief ter inspiratie!

Cv-tips!

Slim solliciteren op sollicitatiegesprek

Je cv het eerste dat een potentiële nieuwe werkgever van jou ziet, dé plek om een goede entree te maken dus! Zorg voor een cv dat opvalt in de massa, soms moet je het opboksen tegen honderden andere kandidaten. Dit doe je o.a. door het kort en overzichtelijk te houden en een foto of video toe te voegen. Ik heb deze en andere cv-tips voor je op een rij gezet.

1. De opmaak

Het is cliché, maar waar: maar een foto zegt meer dan duizend woorden. Als je in de eerste oogopslag geen goede indruk maakt, sta je al 2-0 achter. Je cv moet laten zien wie jij bent en wat je kan. Dit doe je op basis van je opleidingen en werkervaringen, maar ook met een persoonlijke touch. Voeg een zakelijke foto of video toe en laat zien wie er komt solliciteren. Het is voor bedrijven ook belangrijk dat je als persoon goed bij het team past. Wil je een video toevoegen aan je cv? Voeg een link toe, onder je adresgegevens.

2. Houd het overzichtelijk

Beperk je cv tot één of twee pagina’s en gebruik duidelijke sectiekoppen om de informatie te organiseren. Begin met een introductie, gevolgd door een overzicht van de door jou genoten opleidingen, je werkervaringen en een overzicht van projecten en/of publicaties. Veel professionals maken ook een overzicht van hun skills. Hierin kun je tools vermelden waarmee je kunt werken en specialisaties binnen jouw vakgebied.

3. Prioriteiten stellen

Plaats de meest relevante werkervaring bovenaan en geef bij elke ervaring een korte toelichting. Beschrijf welke taken onder jouw verantwoordelijkheid vielen en welke software, programma’s etc je gebruikte.

4. Relevante werkervaringen

Pas je cv aan voor elke specifieke functie waarop je solliciteert. Dit doe je door de nadruk te leggen op relevante vaardigheden en ervaringen, die worden genoemd in de vacature of opdrachtomschrijving.

5. Vaktermen

Gebruik vaktermen en krachtige en actieve werkwoorden om je prestaties te beschrijven, zoals: ‘geïmplementeerd’, ‘bereikt’, ‘ontwikkeld’, enzovoort.

Leestips
5 redenen om te solliciteren op een baan in de klantenservice
Wat doet een recruiter?

Slim solliciteren op gesprek

Tips voor een goed cv

Het sollicitatiegesprek is het moment suprême in je sollicitatieprocedure. Slim solliciteren betekent dat je goed voorbereid op pad gaat. Zorg ervoor dat je de nodige achtergrondinfo over het bedrijf hebt opgezocht, denk na over wat je gaat uitlichten over je kennis en werkervaringen en stem je kleding af op de gelegenheid. Met onderstaande checklist moet het helemaal goed komen!

  • Onderzoek het bedrijf: leer zoveel mogelijk over het bedrijf waarbij je op gesprek gaat. Bestudeer de website en lees over hun missie, waarden, producten/diensten en recente ontwikkelingen. Door dit soort informatie gedurene het gesprek te droppen, laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.

  • Anticipeer op vragen: oefen het beantwoorden van veelvoorkomende sollicitatievragen, zoals: vragen over je werkervaring, sterke en zwakke punten en waarom je geïnteresseerd bent in de functie.

  • Bereid voorbeelden voor: bedenk specifieke voorbeelden uit je werkverleden die je kunt gebruiken om je vaardigheden en prestaties te illustreren. Hierbij kun je denken aan projecten waar je aan hebt gewerkt, problemen die je hebt opgelost en successen die je hebt geboekt.

  • Stel vragen: bereid een aantal vragen voor die je aan hen wilt stellen, bijvoorbeeld: over het bedrijf, de cultuur, de functie en de toekomstperspectieven.

  • Wees professioneel en zelfverzekerd: kleed je gepast, kom op tijd en wees zelfverzekerd en beleefd tijdens het gesprek. Laat zien dat je een professionele houding hebt en klaar bent om te slagen in de functie. Maak je er niet te zenuwachtig over en wees vooral jezelf. Als je je anders moet voordoen dan hoe je werkelijk bent, dan past de baan waarschijnlijk niet bij je!