De mix van vrijheid en ondernemen als freelancer

Een van de meest genoemde voordelen van werken op freelancebasis in de vrijheid die dit met zich meebrengt. Je bepaalt zelf waar, wanneer en voor wie je aan de slag gaat. Sinds Corona is thuiswerken steeds meer geïntegreerd in onze samenleving en ook remote werken is bezig met een opmars. Hoe word je freelancer? Wat zijn de voordelen? En wat heb je nodig om remote te werken? Tips & tricks van een ervaringsdeskundige.

De mix van vrijheid en ondernemen als freelancer

Starten als freelancer

Een freelancer is een zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Je werkt als ondernemer, maar kunt geen personeel in dienst nemen, in tegenstelling tot een zmp’er (zelfstandige met personeel). Dit ondernemerschap biedt je de vrijheid om zelf te bepalen voor welke klanten je werkt, waar je die werkzaamheden uitvoert en hoe je je tijd indeelt. 

Freelancer worden is niet moeilijk. Dit begint met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hiervoor maak je een afspraak bij een kantoor bij jou in de buurt en betaal je eenmalig € 51,95. Bij je inschrijving geef je aan wat de rechtsvorm van je onderneming wordt. Als freelancer kun je een eenmanszaak, bv, maatschap en vof oprichten. Deze verschillende rechtsvormen komen met verschillende rechten en plichten. Het verschil zit hem vooral in de aansprakelijkheid. Als eenmanszaak ben je bijvoorbeeld wel persoonlijk aansprakelijk voor bedrijfsschulden, als bv niet. Laat je hier vooraf goed over informeren door een professional! 

Eenmaal ingeschreven, doe je er verstandig aan om een zakelijke bankrekening te openen zodat je zakelijke en privé-inkomsten gescheiden kunt houden. En ook een goed boekhoudprogramma, voor je facturen en belastingaangiften is een must voor zelfstandig ondernemers.

Ondernemen als freelancer

Als de basis is gelegd, kun je beginnen met netwerken. Dit doen we tegenwoordig voornamelijk online: met een eigen website, op social media-kanalen, e-mailmarketing en online campagnes. Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van klussen, geen werk = geen inkomen. Zien en gezien worden is dus van levensbelang voor je bedrijf! Breng voordat je begint je doelgroep in kaart en onderzoek waar en wanneer je die het best kunt bereiken. 

Offline liggen ook nog steeds kansen, bijvoorbeeld bij netwerkbijeenkomsten en met advertenties in branchegerichte vakbladen. Mond-tot-mond-reclame wordt door consumenten als het meest betrouwbaar ervaren. Een aanbeveling van een bekende is 10 keer meer waard dan een online advertentie van een nog onbekend bedrijf. Vertel dus vooral aan iedereen wat je doet en waar ze jou kunnen vinden, zo wordt zelfs de verjaardag van tante Nel een rendabel feestje!

Saxion Centrum voor Ondernemerschap

Saxion Centrum voor Ondernemen

Wil jij de skills van het ondernemerschap leren? Saxion Centrum voor Ondernemerschap biedt een tweejarige minor Startup Ondernemer, waarin je wordt klaargestoomd om zelfstandig ondernemer te worden. Met behulp van kennisprogramma’s, traineeships en workshops van professionals uit de praktijk leer je om je talenten optimaal te ontwikkelen en een netwerk op te bouwen. Hiermee leg je een goede basis voor je weg naar succesvol ondernemen!

Flexxen, thuiswerken en remote werken

Een van de voordelen van freelancen is dat je ook zelf bepaalt waar je werkt. Zo schieten de flexkantoren tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond, hebben veel zzp’ers een thuiskantoor ingericht en is remote werken ook helemaal van nu! In dit laatste geval werk je op afstand, vanuit elke plek op de wereld die je maar wilt. Remote werken kan alleen als je de juiste tools ter beschikking hebt en je werk online kunt delen. We hebben een kleine checklist voor je gemaakt.

Wat heb je nodig voor remote werken?

  • Een laptop
  • Een goede internetverbinding of hotspot
  • De juiste tools en programma’s
  • Een goede verstandhouding met je klanten

Remote werken vanuit bella Italia

Remote werken

Zelf werk ik op dit moment remote vanuit bella Italia. Een geweldige ervaring, die ik andere freelancers zeker zou aanraden! Het leven en ritme is hier heel anders. De ochtenden zijn vroeg, de avonden lang en tussen de middag genieten we van een welverdiende siësta. Gelukkig is dit prima te combineren met mijn schrijfwerk en hebben de klanten waarvoor ik werk er geen probleem mee dat ik tijdelijk alleen online en telefonisch bereikbaar ben. Voor mij benadrukt dit de voordelen van freelancen maar weer eens. Ik voel me echt gezegend! 

Wil je meer lezen over mijn ervaringen met remote werken? Check mijn blog: Remote werken vanuit bella Italia.