Auto van de zaak leasen? Zo regel je dat

Wil je zakelijke kilometers maken? Dan heb je 2 opties: een bedrijfswagen kopen of leasen. Dit laatste biedt vooral uitkomst voor (kleine) ondernemers of starters met een beperkt budget. Een leasecontract brengt minder financiële risico’s met zich mee en bovendien kun je de kosten op deze manier spreiden. We leggen je precies uit welke mogelijkheden er zijn en hoe je een auto van de zaak kunt leasen.

Een auto van de zaak leasen als ondernemer

Auto van de zaak leasen

Wil je zakelijk autorijden, dan kun je de motor kopen en in één keer betalen maar de kosten uitsmeren in een leasecontract is ook een goede optie. Je betaalt dan een maandelijks bedrag, waarbij de kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringen zijn inbegrepen. Als ondernemer kun je gebruik maken van financial lease. De looptijd bepaal je samen met de garage waarmee je een contract aangaat. Dit kan bijvoorbeeld 12, 18 of zelfs 48 maanden zijn. Je maandelijkse kosten zijn o.a. afhankelijk van de looptijd en van de wagen waarvoor je kiest. Voor een nieuwer model betaal je logischerwijs een hoger maandbedrag dan voor een gebruikte occasion leasen. En, naast de financiële voordelen, staat een tweedehands auto van de zaak direct voor je klaar. Na het ondertekenen van de papieren, rijd je dus zo de garage uit. Private Lease Used biedt de mogelijkheid om een tweedehands auto van de zaak te leasen. 

Je belastingvoordelen bij financial lease

De fiscale voordelen bij een auto van de zaak leasen zijn ongeveer gelijk aan die binnen een koopcontract, mits je voor financial lease kiest. Dit is alleen mogelijk als je ondernemer bent en zakelijke kilometers maakt. Ook een leasewagen mag je opvoeren als bedrijfsinvestering. Hiermee heb je recht op investeringsaftrek, renteaftrek, btw-teruggave en je mag de aanschafprijs aan het einde van het jaar van de winst van je onderneming aftrekken. En een voordeel: een bedrijfswagen is het enige bedrijfsvervoermiddel, waarvoor geen bijtelling wordt gerekend. Dit geldt ook voor een tweedehands auto. De leasekosten zijn net als overige gebruikskosten zoals autowassen en tol aftrekbaar van de winst.

Leestip: Verzekerd van een goede autoverzekering? Dit moet je weten!

Private lease 

Privé leasen kan ook, als je niet alleen zakelijke maar ook veel privékilometers in je auto maakt. Dit noemen we private lease. Je kunt dan geen gebruik maken van belastingvoordelen voor ondernemers, maar zakelijk gereden kilometers wel bijhouden en opvoeren als bedrijfskosten. Hiervoor is een bedrag van 19 cent per kilometer vastgesteld. De btw kun je niet declareren. Bij private lease ben je persoonlijk aansprakelijk, het contract staat niet op de naam van het bedrijf maar op die van jou.