5 x: waarom reizen goed voor je is!

Wij Nederlanders zijn een reislustig volkje. Of het nu de camping in Frankrijk is of een jeugdhostel in Ecuador: je komt er gegarandeerd Nederlanders tegen. De één gaat om te relaxen, de ander is juist op zoek naar avontuur. Hoe jij je vakantie ook viert, uit onderzoek is gebleken dat reizen goed voor je is. Waarom? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Gastblogger: Wandergreen 

#1 Mensen die reizen ervaren minder stress

We hadden stiekem al het vermoeden, maar inmiddels hebben ook diverse onderzoeken aangetoond dat reizen een ontspannende werking heeft op ons brein. Een fijne reis vermindert stress en angst en dat betekent dat zowel lichaam als geest kunnen relaxen. Een goed excuus om vaker op avontuur te gaan!

#2 Je doet kennis en ervaring op

Er is nog een reden waarom reizen de mens mentaal goed doet: je werkt ermee aan je kennis en zelfvertrouwen. De weg vinden op een plek waar je nooit komt: zeker solo reizen kan soms spannend zijn, maar het boost uiteindelijk wel je zelfvertrouwen. Bovendien leer je tijdens je reizen andere mensen en culturen kennen. Die kennis werkt niet alleen verfrissend, maar plaatst ook je leven thuis weer in perspectief.

#3 Reizen vergroot je geluksgevoel

Het zoeken en boeken van jouw volgende reis, de voorpret en de beleving zelf: het zijn stuk voor stuk gebeurtenissen die je geluksgevoel vergroten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die een reis in de planning hebben staan gelukkiger zijn en positiever naar het leven kijken#happyhollidays

#4 Een vakantie is (meestal) goed voor je relatie

Wanneer je zelf gelukkiger bent, gaat het vaak ook beter met je relatie. Alleen al om die reden kan een vakantie goed zijn voor de relatie met je partner of het gezin. Bovendien is een reis ook het moment bij uitstek waarop je meer tijd voor elkaar hebt en dus dichterbij elkaar komt. Aan de andere kant kun je op een reis ook dingen meemaken die je relatie op de proef stellen: vertraging, een vies hotel of andere tegenslagen. Dergelijke uitdagingen kunnen je relatie versterken, maar ze kunnen ook voor ruzie zorgen. Maar die zijn er natuurlijk om te worden goed gemaakt!

#5 Je wordt er creatiever van

Het laatste voordeel van het maken van een reis is dat het je creativiteit een boost geeft. Nieuwe ervaringen prikkelen onze hersenen. Dus zit je ergens mee of loop je vast in je werk. Ga op reis! Ver weg van huis kom je meestal tot de beste ideeën.