5 x skip je winterdip – tips tegen de winterblues

Je knippert met je ogen en het is oktober. De maand waarin de klok weer een uurtje terug gaat. Donkere dagen, kou, regen, je voelt je snotterig en moe, heb geen zin in de dag. Jup de winterdip is hier! Hoe kan je hier het best mee dealen? Of – nog beter – hoe voorkom je een winterdip? 5 tips.

Skip je winterdip!

Veel mensen voelen zich in de winter somber en futloos. Het zonnetje laat zich nog maar weinig zien, je hebt het koud, hebt weinig energie en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een serieuze depressie. Hoe voorkom je dat je maandenlang sip op je bank zit met de winterblues? 5 tips om jezelf op te laden tijdens de wintermaanden.

#1 Een winterzonvakantie

Skip je winterdip met een winterzonvakantie

Een vitamine D-gebrek is één van de grote boosdoeners bij de winterblues. Die krijg je o.a. binnen via zonlicht, geen wonder dus dat je lichaam in de winter begint te protesteren! Voel je een winterdip opkomen? Dat is dat je ultieme excuus om een heerlijke winterzonvakantie te boeken. Op de website van Travelworld vind je meer dan 50 bestemmingen: van een zonnige Zuid-Afrika vakantie tot een camperreis door Australië. Wedden dat die winterdip als sneeuw voor de zon verdwijnt!

#2 Sporten

Sporten tegen een winterdip

Beweging werkt ook goed tegen een winterdepressie. Wie sport maakt endorfine aan en dat wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd! Door buiten te sporten sla je meteen twee vliegen in één klap. Je krijgt meteen de nodige dosis vitamine D van het daglicht.

#3 Ontbijten

Ontbijt belangrijkste maaltijd van de dag

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ook bij het voorkomen of genezen van een winterdip kan een goed ontbijt wonderen doen. Je brengt je lichaam ermee in de ‘overdagmodus’, een simpele wake-up call. Je spijsvertering komt op gang en daarmee ook je lichaam.

#4 Een dagichtlamp

Daglichtsimulatie tegen winterdip

Daglicht speelt dus een belangrijke rol bij depressieve gevoelens in de winter. Ben je écht te somber om naar buiten te gaan? Dan kun je ook kiezen voor daglichtsimulatie. Met behulp van een speciale daglichtlamp krijg je op die manier alsnog je dagelijkse dosis vitamine D binnen.

#5 Leuke dingen doen

Shoppen

Last but not least: hoe rot je je ook voelt, sleur jezelf van die bank en ga leuke dingen doen. Trek erop uit, ga bijvoorbeeld wandelen of lekker shoppen – voor menig vrouw een klein geluksmomentje. Uit onderzoek blijkt dat dagelijkse lichtpuntjes een groot effect hebben op onze gezondheid en welzijn. Je hebt dan bijvoorbeeld minder last van stress, kan beter met tegenslagen omgaan, wordt minder snel ziek en je humeur wordt over het algemeen beter.