4 manieren om verstopte leidingen te voorkomen

Verstopte leidingen zijn een veel voorkomend probleem in huis. Niets is vervelender dan een gootsteen of doucheputje dat niet doorspoelt. Het kan op elk moment gebeuren… en dat is meestal net wanneer het niet uitkomt! Hoe voorkom je dichtgeslibde afvoeren? En wat moet je doen als het leed al is geschied? Wij helpen je met een lesje loodgieten voor amateurs.

Verstopte leidingen voorkomen

1. Gebruik filters en schermen

Als je in het verleden problemen hebt gehad met verstoppingen, doe je er verstandig aan om elke afvoer in huis te voorzien van een gaasrooster. Die vangt vuil, haar en etensresten op. Deze roosters zijn de eenvoudigste en meest effectieve manier om verstoppingsproblemen te voorkomen. Je gooit ze simpel en snel leeg in de prullenbak en voorkomt er een hoop problemen mee. 

2. Maak keukenleidingen schoon

Heb je net afgewassen of eten afgegoten? Laat dan een halve liter heet water door de gootsteen. Warm water zorgt er namelijk voor dat kleine hoeveelheden olie en etensresten veilig hun weg vinden door de leidingen en niet vast komen te zitten. Azijn is ook een goed middel om de goot door te spoelen en dit trucje kun je ook gebruiken voor de vaatwasser.

3. Let goed op wat je doorspoelt

Leidingen raken vaak verstopt door verkeerd gebruik. Gooi geen koffiedik, vet of andere vezels (behalve toiletpapier) in de afvoer. Hetzelfde geldt voor grote, harde voorwerpen die niet bederven, zoals zaden of resten van schelpen en schillen. 

4. Gebruik geen chemische reinigers bij verstopte leidingen

Chemische afvoerreinigers hebben een slechte reputatie vanwege de schade die ze aanrichten aan sanitair, maar een spoeling met een afvoerreiniger op basis van bacteriën kan toch helpen om verstopte leidingen te voorkomen. Gebruik ze alleen in geval van nood en lees eerst de productomschrijving. Gebruik nooit zware chemische middelen.

4 manieren om verstopte leidingen te voorkomen

Wat als je toch verstopte leidingen hebt?

Raken de afvoerbuizen van je keuken of sanitair toch verstopt? Ga dan niet zelf aan de slag. Loodgieten een is vak dat je aan een specialist moet overlaten. Als het mis gaat, zijn de gevolgen niet te overzien. Schakel daarom altijd een professional in. Je vindt er simpel en snel 1 bij jou in de buurt op Google. Door te zoeken naar ‘loodgieter + je woonplaats’ of in combinatie met je postcode, bijvoorbeeld ‘loodgieter Rotterdam’ of ‘loodgieter Rotterdam 010’. Deel je jouw locatie online? Dan krijg je automatisch een lijst met specialisten bij jou in de buurt te zien in de zoekresultaten. Een professionele loodgieter kan ook onderhouds- en reinigingsdiensten aanbieden voor rioleringssystemen en moeilijker bereikbare leidingen als er een probleem is.

Leestip: Scheurkalender Patty Brard – Gezellig op de wc met Patty B!