10 tips waarmee je zonder moeite verduurzaamt

Duurzaam is al lang geen trend meer, maar een lifestyle. Overal om ons heen zijn milieuvriendelijke producten te vinden, je moet alleen nét even weten dat ze er zijn. Simpele lifechangers, waarmee je zonder moeite verduurzaamt en de wereld naar een groener niveau tilt. 10 tips voor thuis.

#1 Ren niet meteen naar de prullenbak

Tips waarmee je verduurzaamt - recycle en hergebruik

Een spijkerbroek met een gat op de knie hoef je niet meteen weg te gooien. Een tafel met een wankele poot kan nog worden gerepareerd. Gun glazen potjes en flessen een tweede leven als vaas. En zo zijn er tal van producten die nog prima mee kunnen als je ze een likje verf geeft of een nieuwe bestemming. Ga creatief om met je spullen en ren niet meteen naar de prullenbak.

#2 Koop refurbished

Je hoeft niet altijd voor het nieuwste toestel te kiezen om kwaliteit te kopen. Er zijn tegenwoordig heel veel producten met een refurbished broertje of zusje. Een refurbished MacBook bijvoorbeeld, een refurbished iPhone 8, refurbished laptops, headsets en noem maar op. Het zijn teruggestuurde producten. Ze zijn helemaal getest en gecheckt en waar nodig geupdate met nieuwe onderdelen. Zo goed als nieuw dus, maar dan een stuk vriendelijker voor het milieu en voor je portemonnee.

#3 Plant bomen terwijl je shopt

TreeClicks - plant bomen terwijl je shopt

Say whut? Ja dat kan echt! TreeClicks is een gratis Chrome extensie, waarmee je bij meer dan 10.000 online shops kunt winkelen en tegelijkertijd werkt aan een beter milieu. Elke keer wanneer jij de extensie gebruikt om naar je favoriete webwinkel te gaan ontvangt TreeClicks een kleine bonus, omdat ze jou hebben doorgestuurd. Een groot deel van die fee wordt gebruikt om bomen te planten. En het leukste is: jij hoeft er verder helemaal niets voor te laten, want de shoppingprijs is precies hetzelfde. Een beter milieu begint in je winkelmandje! Benieuwd naar het aanbod? Hier vind je een overzicht van de partner webshops van TreeClicks.

#4 Voer Meatless Monday in

Door één dag in de week geen vlees te eten, kan de internationale vleesconsumptie met 14 procent dalen. Daarom startte de Amerikaanse Monday Campaigns Inc in 2003 de Meatless Monday-campagne. Hierin wordt opgeroepen om, in het kader van verduurzaming, minimaal één dag in de week geen vlees te eten. De vleesindustrie is de meest vervuilende branche wereldwijd.

#5 Zet de thermostaat op de energiebesparende stand

Ieder graadje hoger op de thermostaat zorgt voor een prijsstijging van 7 procent aan energiekosten per jaar. En bovendien is al die gasverspilling ook mega slecht voor het milieu. Zet de thermostaat daarom niet alleen ‘s nachts laag (16 – 18 graden), maar ook overdag als je langer dan twee uur van huis bent. Sommige thermostaten hebben een speciale ecostand die dit automatisch voor je regelt, anders zul het zelf in je dagelijkse routine moeten opnemen.

#6 Gooi eten niet weg, maar vries het in

Vries eten in zodat je verduurzaamt

Nog zo’n probleem: de enorme voedselverspilling enerzijds en tekorten aan de andere kant van de wereld. Ren daarom ook met eten niet te snel naar de prullenbak. Heeft je brood een blauw vachtje gekregen en loopt het bijna zelf naar de afvalzak, oke! Maar in alle andere gevallen: geen eten weggooien! Vries het in, dan hoef je morgen ook niet meer te koken. Win-win!

#7 Skip plastic tasjes, rietjes en wattenstaafjes

Elk jaar komt meer dan 8 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dat kost miljoenen vissen, vogels, zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen het leven. Door alleraagse voorwerpen van plastic te skippen, draag je bij aan een schone oceaan. Neem je eigen stoffen tas mee als je gaat shoppen, vraag om een rietje van bamboe als je ergens een drankje doet en skip wattenstaafjes.

#8 Pak vaker de fiets in plaats van de auto

Pak vaker de fiets

Fietsen heeft zóóó veel voordelen tegenover een ritje met de auto. Je vermindert niet alleen je CO2-uitstoot met 100 procent, het is ook hartstikke goed voor lichaam en geeft. Zo bouw je er bijvoorbeeld een betere weerstand mee op, een beter conditie en zorgt de frisse buitenlucht ervoor dat je ‘s nachts beter slaapt. Vaker doen dus!

#9 Kies voor ecologische schoonmaakmiddelen

Schoonmaken hoort er nou eenmaal bij, maar vervelende huidirritaties van al die chemische middelen niet. Kies in plaats daarvan voor ecologische schoonmaakmiddelen. Deze zijn biologische afbreekbaar en belasten het milieu en je huid minder. 

#10 Laat je inspireren door tiny houses

Laat je inspireren door deze ↓ tiny houses en besef je dat meer leven met minder écht kan.