Wie zag Benaouf A. in de Staatsliedenbuurt? – reconstructie

Wie zag Benaouf A. toen hij op 29 december 2012 voor zijn leven rende in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt? A. heeft zelf altijd verklaard dat hij Anouar B. op de bijrijdersstoel van de zwarte Audi RS4 heeft herkend, maar is dat wel mogelijk? Heren van het gerechtshof lieten een reconstructie maken.

Alles is precies geplaatst zoals het op die fatale avond was op de hoek van de Van Rappardstraat en de Van Bossestraat. Voor de reconstructie zijn grote lampen neergezet. De geparkeerde auto waar Benaouf A, Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi in zaten staat op dezelfde plek als vier jaar geleden. De Audi waarin de belagers op hun doelwit afkwamen rijdt voor de reconstructie in drie verschillende snelheden: 40, 50 en 55 kilometer per uur.

Bijrijder

Doel van de reconstructie is het checken van de getuigenverklaring van Benaouf A., de enige van de drie mannen in de geparkeerde auto die de schietpartij overleefde. A. heeft altijd verklaard dat hij Anouar B. heeft zien zitten in de bijrijdersstoel, tijdens zijn vlucht voor de Audi.

Benaouf A. in de Staatsliedenbuurt

Op 29 december 2012 wordt Amsterdam opgeschrikt door geweld van ongekende aard. Benaouf A., Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi zitten nietsvermoedend in de auto als de plotseling worden beschoten. De vermoedelijke daders behoren tot de groep van Gwenette Martha, die lijnrecht tegenover Benaouf is komen te staan. A overleefde de aanslag door in het water tussen omliggende woonboten te springen. Zijn vrienden Said el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) komen om.

Mocro Maffia Hamza B. bestuurde Range Rover in Staatsliedenbuurt
Range Rover van Benaouaf A. na de aanslag in de Staatsliedenbuurt

Adil A en Anouar B werden hiervoor in 2015 tot levenslang veroordeeld. Hamza B, die de auto zou hebben bestuurd, vluchtte na de aanslag naar Marokko. Daar werd hij tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De getuigenverklaring van Benaouf A. heeft meegespeeld bij de veroordeling van één van hen: Anouar B., die zou zijn gezien door A. Volgens de reconstructie zou A. alleen gelaatstrekken van degene naast de bestuurder hebben kunnen waarnemen bij het tot stilstand komen (in alle drie de situaties) mits hij rustig stil stond te wachten tot het moment dat de Audi was gestopt.

Ten onrechte levenslang?

Een erg onwaarschijnlijk scenario volgens de advocaat van Anouar B. B. heeft altijd ontkend dat hij op 29 december 2012 in Amsterdam was. Hij wist volgens eigen zeggen dat hij op een dodenlijst stond en kwam niet meer in Amsterdam. Volgens zijn advocaat is het vrijwel zeker dat Benaouf A. het op een lopen heeft gezet toen het eerste schot klonk.

Het is nog niet duidelijk wat het Hoge gerechtshof gaat doen met de uitkomsten van de reconstructie.