Video: Liquidatie Willem Endstra voor de rechter

Willem EndstraIn Amsterdam gaat maandag de rechtszaak rondom de liquidatie van vastgoedhandelaar Willem Endstra van start. Endstra, die ook wel de bankier van de onderwereld werd genoemd, werd in mei 2004 op klaarlichte dag doorgeschoten voor zijn kantoor in Amsterdam. Willem Holleeder wordt ervan verdacht opdracht voor de liquidatie te hebben gegeven.

Willem Endstra was een vastgoedhandelaar die werd verdacht van verschillende witwaspraktijken. Op 17 mei 2004 werd hij voor zijn kantoor in Amsterdan doodgeschoten. Daar waren op dat moment meerdere familieleden, o.a. een broer en een neef van Endstra, aanwezig. Endstra liep op het moment van de schietpartij samen met een zakenrelatie naar zijn auto. Deze zakenrelatie werd door de schutters eerst in zijn knie geschoten, waarna hij op de grond viel en Endstra onder vuur werd genomen. Hij werd dodelijk in zijn hart getroffen door één van de kogels.

Russische huurmoordenaar liquideerde Endstra

De daadwerkelijke schutter zal niet voor de rechter staan. Het betreft een Russische huurmoordenaar, die in 2012 een paar maanden na zijn arrestatie in zijn cel overleed aan een hersenbloeding. Er zullen wel drie andere verdachten, van Turks-Nederlandse afkomst, terecht staan. Twee verdachten van 31 en 35 jaar komen uit Alkmaar, de derde is een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ze staan terecht voor betrokkenheid bij de liquidatie op Willem Endstra en poging tot moord op een van diens zakenpartners, met wie Endstra op dat moment een afspraak had.
De rechtszaak zal in totaal twaalf dagen in beslag nemen, de uitspraak volgt pas volgend jaar; op 18 januari.

Willem HolleederWillem Holleeder kreeg eerder al een gevangenisstraf van 9 jaar opgelegd wegens het afpersen van Endstra. Hij zat hiervan tweederde uit. ‘De Neus’ wordt er ook van verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moord op Willem Endstra. Deze zaak loopt nog en zal in 2016, samen met acht andere aanklachten tegen de Amsterdamse crimineel, in behandeling worden genomen.