Video + foto’s: Hamza B in De Hel van Tanger

Begin deze maand werd het hoger beroep van Hamza B door de rechtbank van Tanger uitgesteld. B werd in december veroordeeld tot twintig jaar cel en het betalen van een schadevergoeding van enkele tienduizenden euro’s voor zijn betrokkenheid bij de beruchte Staatsliedenbuurt liquidaties. Omdat hij na de moordaanslag naar Marokko vluchtte zal Hamza zijn straf moeten uitzitten in ‘De Hel van Tanger’.

Mocro Maffia Range RoverB zou op 29 december 2012 de auto hebben bestuurd waaruit werd geschoten op Benaouf A, Said El Yazidi en Youssef Lkhorf in de Amsterdamse Staatliedenbuurt. De kogelregen ging dwars door omliggende woonboten en zelfs door slaapkamers van kinderen. Tijdens de vlucht werden ook nog twee motoragenten beschoten. Tegen zijn medepassagiers, Adil A en Anouar B, eiste het Nederlandse OM recent een levenslange gevangenisstraf. Hamza vluchtte in 2013 naar Marokko en werd in juni van dat jaar op het vliegveld van Tanger aangehouden. Omdat dit land geen onderdanen uitlevert, heeft de Marokkaanse justitie de zaak tegen B op verzoek van Nederland overgenomen.

Mocro Maffia het boek lezen? Bestel hem online op Bol.com

GevangenisOp 23 december 2014 moest Hamza zich voor de rechter verantwoorden. De eis van het OM was de doodstraf, om te zetten in levenslang. De rechter zag voldoende bewijs dat B de auto bestuurde waarin een deel van de schutters ontvluchtte en veroordeelde hem tot twintig jaar cel. Hoewel de zaak inmiddels al zes keer voor het gerecht is gekomen, voor de uitspraak werd hij meerdere keren aangehouden omdat Hamza’s advocaat meer tijd wilde om dingen voor te bereiden, stopt het hier niet. De Marokkaanse Nederlander heeft hoger beroep aangetekend. Deze zaak zou half april van start gaan, maar is ook uitgesteld. Wordt vervolgd!

Lees ook:
Macro Moffia (het neefje van): even voorstellen!
Afrekening Staatsliedenbuurt: wie, wat, waar?
Video: Reconstructie liquidatie Staatsliedenbuurt
De vooruitzichten voor Hamza B in Marokko

Hamza B in De Hel van Tanger

Gevangenis TangerB verblijft in de gevangenis van Tanger ‘Prison civile de Tanger’, die in de volksmond de bijnaam De Hel van Tanger heeft. Gevangenen hebben geen enkele vorm van privacy, slapen met tientallen op enkele vierkante meters en dan hebben we het nog niet eens over de hygiëne. Er wordt open en bloot gedeald (video) en geweld is er dagelijkse kost. De gevangenis is zo vol dat de veiligheid van de veroordeelden niet gewaarborgd kan worden, er breken regelmatig vechtpartijen uit. Daarnaast zijn lijfstraffen in Marokko ook toegestaan en bewakers worden met enkele regelmaat betrapt op omkoping.

Je zult begrijpen dat de Marokkaanse overheid niet graag beelden vanuit deze gevangenis naar buiten brengt. Foto’s (behalve die van de keurig nette voordeur) zijn dan ook zeldzaam. Een Vlaams stel, die werd verdacht van drugssmokkel en in Tanger vast zat, wist in 2012 wel een aantal kiekjes te maken.