Video: De familie Önder, wie wat waar?

PolitieAfgelopen weekend werd Amsterdam opnieuw opgeschrikt door een liquidatie. De 26-jarige Baris Önder werd in de nacht van zaterdag op zondag in de S.F. van Ossstraat met automatische wapens onder vuur genomen. Baris was een bekende in de Amsterdamse onderwereld, zijn vader is topcrimineel Atilla Önder. Volgens sommigen was het dan ook niet de vraag óf Baris vermoord zou worden, maar wanneer.

Atilla Önder

Atilla Önder is één van de oprichters van discotheek The Sand en eigenaar van drie coffeeshops in Amsterdam. Hij was bevriend met hasjhandelaar Kees Houtman, die in november 2005 werd geliquideerd. Willem Holleeder werd een paar jaar later veroordeeld voor het afpersen van Houtman.

Atilla ÖnderAtilla’s naam, komt net als die van vrienden als Houtman, veelvuldig voor in politiedossiers. Zo meldde Willem Holleeder zich in 2005 bij de Criminele Inlichtingeneenheid om te zeggen dat ‘hij bang was voor een Turk’. Hij zou worden bedreigd door Önder. Op zich best opmerkelijk, omdat Holleeder in die periode zelf Houtman (Atilla’s vriend) afperste. Of Holleeder daadwerkelijk werd bedreigd door Önder, of dat dit slechts een afleidingsmanoeuvre was, is nooit duidelijk geworden.

Toen Amsterdam kort daarop werd opgeschrikt door een golf aan moorden, later liquidatie-onderzoek Passage genoemd, dook Atilla’s naam opnieuw op. De verdachte van de moord op Thomas van der Bijl had aan de politie verteld dat hij een verkenning had gedaan bij het huis van Önder. De Turks-Nederlandse crimineel wilde echter niets weten van contact met de inlichtingendienst.

Ali Akgün

Vader Önder wordt ook genoemd als één van de opdrachtgevers voor de moord op Ali Akgün. Die werd in december 2014 in Istanbul geliquideerd, toen hij op klaarlichte dag met zijn auto bij een stoplicht stond te wachten. Akgün was één van de verdachten in het grote liquidatieproces. Hij zou tussenpersoon zijn geweest bij de geplande moorden op Atilla Önder, Nedim Imaç, Leen Bosnie en August Adjoeba (de moorden op Önder en Bosnie zijn noot uitgevoerd). Ali was volgens het OM ook medepleger bij de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) en stond dus recht tegenover Atilla Önder.

Atilla Önder zat van 2007 tot 2014 vast in Turkije voor een zaak met drugshandel en moorden. Hij kwam vorig jaar vrij dankzij een wetswijziging, omdat hij meer dan vijf jaar in voorarrest had gezeten.

Baris Önder

Ook de 26-jarige zoon Baris Önder had al heel wat op zijn kerfstok. Hij had al een veroordeling voor de afpersing van een heroïnedealer op zijn strafblad staan en er liep nog een strafzaak over de afpersing en ontvoering van een xtc-handelaar.

“Er is momenteel een keiharde oorlog aan de gang en het was gewoon een kwestie van tijd dat Baris aan de beurt was. Ondanks zijn jonge leeftijd was het een beruchte crimineel die nergens voor terugdeinsde. Hij was dan ook niet voor niets de zoon van de bekende crimineel Atilla Önder”, vertelt een anonieme bron aan De Telegraaf.

Baris en zijn vader zijn ook beiden verdacht geweest van betrokkenheid bij de liquidatie van Aytas Göraler, 4 januari 2014 in Slotermeer. Göraler werd  op straat doodgeschoten met zijn 1-jarige zoontje op zijn arm.

Aytas Göraler
Aytas Göraler

Murat Garki

In Baris’ directe omgeving vielen de afgelopen maanden ook slachtoffers. Op 10 december 2014 werd Murat Garki in Amsterdam doodgeschoten, de beste vriend van Baris. Een paar weken later werd, ook in Amsterdam, een vrouw op haar balkon neergeschoten. Zij was de voormalig schoonmoeder van Baris, de moeder van zijn ex-vriendin.

Vader Önder neemt wraak

Volgens de ingewijde die met Telegraaf sprak is het einde van de oorlog nog niet in zicht. “Vader Önder zal het dit zeker niet onbestraft laten.”