Video: Jihadi’s Oussama C en Rudolph H in Buch in de Bajes

Rudolph H
Rudolph H

Oussama C is volgens het Openbaar Ministerie één van de drijvende krachten zijn achter pro-ISIS-demonstraties in Nederland en wordt daarnaast beschouwd als effectieve ronselaar van jihadstrijders. De 18-jarige koranleraar uit Den Haag was donderdagavond te zien in Buch in de Bajes, net als medeverdachte Rudolph H.

Nicole Buch bezoekt dit seizoen PI De Schie in Rotterdam, die een speciale Terroristen Afdeling heeft. Rotterdam en Vught zijn de enige Nederlandse gevangenissen die deze zwaar beveiligde afdeling hebben. De medewerkers lezen in de krant dat ze worden afgeschilderd als terroristenfabriek en dat is ze een doorn in het oog.

terroristenfabriek
Azzedine C: “Ik zit vast in een terroristenfabriek”

De beschuldiging komt van Azzedine C, die deze uitspraak op 1 december 2014 deed tijdens een rechtszaak. C’s advocaat, André Seebregts, zei tijdens de zitting dat zijn cliënt in 2009 een posttraumatische stressstoornis heeft opgelopen toen hij langdurig werd verhoord door de inlichtingendienst in Marokko.

Oussama C 2
Oussama C

Azzedine C stond samen met drie andere Haagse verdachten terecht: Rudolph H, Oussama C en Hicham el O. Justitie volgt de mannen voor deelname aan een terroristische organisatie. Er waren ook plannen voor een landelijke organisatie. Dat concludeert het OM in het vertrouwelijke Context-onderzoek, waar Vrij Nederland inzage in had.

Nicole had een één op één gesprek met Rudolph H en Oussama C, maar deze mocht vanwege de nieuwe antijihadwetgeving niet worden uitgezonden. De jonge terreurverdachten verschenen slechts enkele seconden onherkenbaar in beeld.