Nieuwe sexting campagne: #geenhoofd

SextingLiefde is: alles met elkaar delen. Of toch niet? Sexting, het versturen van een naaktfoto of filmpje, is het flirten anno 2016. Maar in sommige gevallen is het helaas niet meer zo onschuldig als een flirt. 

Sexting

De psychische klachten, bij met name tieners tussen de 14 en 17 jaar, kunnen enorm zijn als de foto ongewild wordt doorgestuurd. Degene die op de naaktfoto staat wordt vaak afgeperst of gechanteerd wat kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis of in extreme gevallen zelfs tot zelfmoordpogingen. Dus als je het doet, doe het dan goed.

#Geenhoofd

Spuiten en Slikken lanceert de sexting campagne: #geenhoofd, Als je iets deelt, hoofd buiten beeld. Met deze campagne in bussen, maar voornamelijk op Twitter, Instagram en Facebook wil het BNN-programma jongeren tips en trics geven hoe je een goeie anonieme naaktfoto maakt van jezelf, zodat je onherkenbaar blijft en de gevolgen in de hand houdt.

De online campagne wordt gesteund door veel BN’ers. Onder andere BNN-ers Tim Hofman, Geraldine Kemper en Jan Versteegh, 3FM- dj’s Giel Beelen en Domien Verschuuren, sekssymbool Bobbi Eden, stylist Maik de Boer en presentator van StukTV Giel de Winter maken een foto van zichzelf zonder hoofd en verspreiden deze met #geenhoofd op hun social kanalen. Iedereen kan de campagne steunen door  een foto te maken van zichzelf en online te verspreiden met #geenhoofd.

In de uitzending van vanavond wordt door Tim Hofman, Geraldine Kemper en Jan Versteegh gepraat over sexting en de gevolgen daarvan. Gwen van Poorten en Nathan de Vries vragen scholieren op een middelbare school naar hun ervaringen met het onderwerp. Ze komen erachter dat er zelfs vanaf groep 5 al seksueel getinte filmpjes worden rond gestuurd. In de studio worden tips gegeven hoe je zo verantwoord mogelijk aan sexting kan doen.

 Gwen: “Als ik verliefd ben vind ik het fantastisch om iemand te teasen met een sexy foto. En ik vind dat we daar vooral mee door moeten gaan, maar het wordt tijd dat we leren hoe, zodat niemand later spijt krijgt.”

Uit onderzoek van Meldknop.nl, een initiatief van de kindertelefoon en de politie, blijkt dat 1 op de 8 Nederlandse jongeren naaktbeelden van zichzelf deelt en dat bijna een derde van de jongeren wel eens seksueel getint beeld doorgestuurd krijgt dat niet voor hem of haar bedoeld was.