Kunstfraude: ex-manager Herman Brood ontmaskerd

Rambam Herman BroodKoos van Dijk, de ex-manager van Herman Brood, voorziet tegen betaling ook valse schilderijen van een echtheidscertificaat, zo blijkt uit de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Rambam 20 januari om 21.50 uur bij de VARA op NPO 3.

Onder kunstkenners gaat al jaren het gerucht dat het merendeel van de schilderijen van Herman Brood vervalst is. De makers van Rambam onderzoeken in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen de rol die de ex-manager van Brood hierbij speelt. Ze vervalsen een schilderij en laten dat door Koos van Dijk op echtheid controleren. Van Dijk geeft in de uitzending schriftelijk aan dat het gaat om een echte Brood en levert tegen betaling een echtheidscertificaat. Hij voorziet het schilderij vervolgens eigenhandig van achtergrondinformatie en een passende titel en geeft het een ‘reële verzekeringswaarde van 10.000 euro’.

Om vast te stellen of Koos van Dijk uit onwetendheid of ter kwader trouw handelt, stelt een Rambam-redacteur een zakelijke deal voor. Hij vertelt Van Dijk vervalsingen te willen laten maken ‘voor de Chinese markt’ en vraagt hem deze van een echtheidscertificaat te voorzien. Daar staat Van Dijk zeker niet afwijzend tegenover, vertelt hij de redacteur. En om te helpen bij de kunstvervalsing, geeft hij vervolgens aanwijzingen voor de in te huren Chinese kunstschilders, zodat zij de vervalsingen zo goed mogelijk kunnen maken.

Koos van Dijk laat via zijn advocaat weten dat hij op de hoogte was van de undercoveractie van Rambam en meespeelde “om het netwerk van vervalsers te kunnen achterhalen en oprollen”.

In Rambam onderzoeken Linda Hakeboom, Niels van der Laan, Jelte Sondij en Lars Gierveld samen met drie nieuwe Rambam-redacteuren op creatieve wijze of bepaalde zaken wel eerlijk zijn. Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van Rambam altijd met ongelijke munt terug.