Journaalkaper Tarik Z wilde ons waarschuwen

Tarik ZLange tijd wilde hij geen verklaring afleggen over zijn daad, maar vandaag heeft journaalkaper Tarik Z zijn verhaal gedaan in de rechtbank. Tarik wilde het Nederlandse volk volgens eigen zeggen waarschuwen voor de fundamenten van het Nederlandse systeem en de uitstrekkende macht van de NOS.

728x090 BK

De 20-jarige student, die eind januari het pand van de NOS binnendrong en spreektijd eiste tijdens het achtuur journaal, wilde ons tijdens zijn zendtijd vertellen dat hij vanuit hackerskringen harde feiten over manipulatie door de NOS doorkreeg. Volgens Tarik beheert de NOS het mediapark en het glasvezelnetwerk. “De NOS verhuurt ook internetverbindingen en beheert cruciale data-knooppunten. Ze kunnen dus alle data-verkeer afluisteren en manipuleren en dat gebeurt ook”, aldus Z.

Geen gijzeling
Tarik drong in januari het NOS-gebouw binnen met een nep wapen. Hij hield hiermee een beveiliger onder schot en gaf hem briefjes waarop hij zijn eisen kenbaar maakte. Toch is hij van mening dat er geen sprake was van een gijzeling. “Dan zou ik wel mensen hebben gekneveld”.

Z is niet van plan om in de toekomst een soortgelijke actie te beramen, zo zegt hij tegen de rechter, maar hij kan niet garanderen dat de informatie die hij heeft niet uitlekt.

Vier jaar cel
Volgens twee psychiaters hoeft Tarik Z. niet psychisch te worden behandeld. Hij heeft last van lichte waanideeën, maar het is geen stoornis. Het OM eist vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet hij zich verplicht laten behandelen en mag hij niet in de buurt van het Mediapark komen.