Hoger beroep Hamza B voor de derde keer uitgesteld

Hamza BDe rechtbank in Tanger heeft het hoger beroep van Hamza B vandaag voor de derde keer uitgesteld. De Marokkaanse justitie heeft meer tijd nodig voor het onderzoek, zo hebben zij laten weten.

 

Hamza kreeg in december een gevangenisstraf van 20 jaar plus een boete van enkele tienduizenden euro’s opgelegd voor zijn aandeel in de Staatsliedenbuurt liquidaties, op 29 december 2012. Hij ging in hoger beroep. Dit beroep zou eigenlijk in april van start gaan maar werd, net als de eerste rechtszitting, al meerdere malen uitgesteld.

Handlangers Adil A en Anouar B kregen twee weken geleden in Nederland een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Ook zij hebben hoger beroep aangetekend. A was woedend toen hij de uitspraak hoorde. “Dit is de grootste fout die u ooit gemaakt heeft. U moet niet denken dat ik het hierbij laat zitten”, riep hij naar de rechter.

Lees ook:
Macro Moffia (het neefje van): even voorstellen!
Afrekening Staatsliedenbuurt: wie, wat, waar?
Video: Reconstructie liquidatie Staatsliedenbuurt
Video + foto’s: Hamza B in De Hel van Tanger
De vooruitzichten voor Hamza B in Marokko

Hamza wordt ervan verdacht de auto te hebben bestuurd, waaruit op 29 december 2012 werd geschoten op Benaouf A en twee vrienden van hem; Said El Yazidi en Youssef Lkhorf. Deze laatste twee overleefden de brute moordaanslag niet. De kogelregen ging dwars door omliggende woonboten en zelfs door slaapkamers van kinderen. Tijdens de vlucht werden ook nog twee motoragenten beschoten.

Said El Yazidi en Youssef Lkhorf
Said El Yazidi en Youssef Lkhorf

B vluchtte na de schietpartij naar Marokko en werd daar enkele maanden later op het vliegveld van Tanger aangehouden toen hij zijn vriendin wilde ophalen. Omdat dit land geen onderdanen uitlevert, heeft de Marokkaanse justitie de zaak tegen B op verzoek van Nederland overgenomen.

Hamza B
Hamza B

De aanvankelijke eis was de doodstraf om te zetten in levenslang. De rechter zag voldoende bewijs dat B de auto bestuurde waarin een deel van de schutters ontvluchtte en veroordeelde hem tot twintig jaar cel. Het hoger beroep zal vermoedelijk wederom enkele weken in beslag nemen.