Afgelopen december werd Hamza B in Marokko veroordeeld tot twintig jaar cel en het betalen van een schadevergoeding van enkele tienduizenden euro’s. B zou op 29 december 2012 de auto hebben bestuurd waaruit werd geschoten op Benaouf A, Said El Yazidi en Youssef Lkhorf in de beruchte Staatsliedenbuurt liquidaties. Deze laatste twee kwamen hierbij om het leven. Maar Hamza ging in hoger beroep. Wat staat hem te wachten?
B zou de auto hebben bestuurd waaruit werd geschoten op de zwarte Range Rover van Benaouf A. De vermoedelijke schutters, Adil A en Anouar B, hoorden het Nederlandse Openbaar Ministerie onlangs een levenslange gevangenisstraf tegen hen eisen.
Hamza wordt niet in Nederland berecht. Hij vluchtte na de moordaanslag naar Marokko en werd uiteindelijk in Tanger gearresteerd. Omdat dit land geen eigen onderdanen uitlevert nam de Marokkaanse justitie, op verzoek van Nederland, het proces tegen B over.
Eind december werd de Nederlandse Marokkaan door de rechtbank van Tanger veroordeeld tot twintig jaar cel + het betalen van een fikse schadevergoeding, maar hij ging in hoger beroep. Deze zaak zou eigenlijk afgelopen donderdag van start gaan, maar is uitgesteld tot zeker 23 april. De verdediging vroeg om het uitstel om de uitspraak in eerste aanleg beter te kunnen bestuderen. Zo liet Ahmed el Jondi, één van de advocaten van Hamza B, weten aan het ANP.
Lees ook:
Macro Moffia (het neefje van): even voorstellen!
Afrekening Staatsliedenbuurt: wie, wat, waar?
Video: Reconstructie liquidatie Staatsliedenbuurt
Hoe lang zit Hamza B werkelijk vast?
Hoewel B voorlopig tegen een gevangenisstraf van twintig jaar aankijkt, wil dit in Marokko niet altijd zeggen dat je ook daadwerkelijk zo lang vast zit. Boze tongen noemen de Marokkaanse justitie ‘het meest corrupt van alle overheidsorganen’. Het komt ook nog regelmatig voor dat agenten, rechters en gevangenisdirecteuren blijken te zijn omgekocht. Als Hamza zich een beetje gedraagt en een goede geldschieter in de familie heeft, bestaat de kans dat hij over een paar jaar alweer vrij is. Aan de andere kant zijn de omstandigheden en (lijf)straffen in het Noord-Afrikaanse land niet mals en staat hem wat dat betreft waarschijnlijk heel wat te wachten.